marți, 20 august 2019

Sculptorul FLORIN COTARCEA – un nume “uitat”, cel care a gândit și a construit gigantica și CEA MAI MARE STATUIE DE PIATRĂ DIN EUROPA


CEA MAI MARE STATUIE DE PIATRĂ DIN ÎNTREAGA EUROPĂ – STATUIA REGELUI GET DECEBAL, care se află la Cazanele Dunării, are o înălţime de 55 m, o lăţime de 25 m, lungimea ochilor: 4,3 m, lungimea nasului: 7 m, iar lățimea nasului: 4 m.
Gigantica statuie în basorelief are cu doar 6 metri mai puțin decât Statuia Libertății, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, și cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălțimea anticului Colos din Rhodos.

Ideea și inițiativa construirii acestei statui i-a aparținut în întregime omului de afaceri italian de origine română IOSIF CONSTANTIN DRĂGAN (1917–2008), un pasionat cercetător al istoriei vechi a României. Iosif Constantin Drăgan a și finanţat acest proiect.
Ce NU se prea știe și NU este mediatizat, așa cum ar fi corect, este faptul că, persoana principală, care a făcut prima schiţă pe foaie și a muncit 10 ani la această statuie enormă, este ţinută în “umbra”, numele lui NU este cunoscut
Acest om este contemporan cu noi și se numește 
FLORIN COTARCEA.
Florin a vândut machetele în miniatură a vestitei statui, sutele de turiști care le-au cumpărat, nu au știut că cel care le vindea, era chiar cel care a gândit și a construit această gigantică statuie. Florin Cotarcea lucreaza în Germania ca montator de schele metalice. Cei 10 alpiniști, care au lucrat la această statuie enormă, au fost:
Gheorghe Predoni, Ion Predoni, Robert Torok, Petre Negoiţescu, Mircea Furlan, Marian Bebe Pastiu, Pavel Boroancă, Dorin Băleanu, Petre Niţu și Ion Cristinel Kiss, alături de “tatal” lor, sculptorul Florin Cotarcea, de mecanicul Rudolf Cocic, “bunicul”, și de paznicul Petre Roșu, ei au dat viaţă unui colos de piatră impresionant.

Să dăm Cezarului ce este al Cezarului. 
Este corect ca, cel puţin atunci când se va scrie un articol în presă despre această gigantică statuie, să fie menţionat și numele sculptorului FLORIN COTARCEA, cel care a gândit și a construit gigantica, cea mai mare statuie de piatră din Europa, un nume “uitat”.

Carmen Pankau









77 de comentarii:

  1. Le datoram respect ,lui si celorlalti care au contribuit la realizarea ei !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa ar trebui, numai că am cam uitat!

      Ștergere
    2. Tot respectul pentru timpul din viața fiecăruia care a contribuit la această operă!

      Ștergere
  2. Ma incinta aceasta creatie ,inca nu l -am vazut pe viu dar urmeaza .Nu stiu de ce valorile todeauna in ROMANIA trebuie sa le descopere strainii ! Este prima data ca aud despre creatorul acestei sculpturi ! In mod sigur voi posta acest lucru ca sa stie si altii ! Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faceti tot posibilul sa mergeti este impresionanta, faimoasa si mareata .Respect tuturor celor care au contribuit la realuzarea ei .

      Ștergere
  3. Cu cele mai frumoase gânduri pentru toți, respect și admirație.Dumnezeu să le de-a tot ce-și doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. O capodopera cu semnatura romaneasca! Iti creste inima cand auzi exemple ca cel de fata, de capul statuii din Rio etc. Romanii sunt si artisti. Cum sa nu te mandresti ca esti roman?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. GOD BLESS YOU AND YOURS

      Ștergere
    2. GOD BLESS YOU AND YOURS

      Ștergere
    3. Un mare om ,un mare artist! Respect și considerație!!

      Ștergere
    4. Respect!Multă admirație pentru realizarea acestei statui!Adevărați români!🤗❤

      Ștergere
  5. STIMA,RESPECT,UN ADEVARAT ROMAN,CARE SA DEDICAT CU DRAGOSTE INFAPTUIRII ACESTEI STATUI,,.FELICITARI..

    RăspundețiȘtergere
  6. Admirație și respect!Acest minunat artist roman trebuie făcut cunoscut copiilor,nepotilor noștri și nu numai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincere felicitari celor ce au proiectat si realizat aceasta sculptura, au dat viata unui colos de pictura imens dimensionat a unui roman care s-a dedicat cu dragoste. infaptuirii acestei statui,Dumnezeu, sa le dea tot ce-si doresc in viata. Am fost in croaziera pe Dunare si am admirat aceasta capodopera imensa, care ramane in veci in amintirera romanilor, copiilor si nepotilor nostrii..

      Ștergere
    2. Felicitări,respect și considerație pentru toți cei care au contribuit la realizarea acestei minunate sculpturi!Respect finanțatorului -Dumnezeu s-ăi dea odihnă veșnică-,realizatorului sculpturii,precum și întregii sale echipe!!!Bravo tuturor!!

      Ștergere
    3. Noi ii rasplatim cu un sincer zambet la vederea acestei capodopere minunate ,dar cei in masura ar trebui sa ia masuri benefice pentru cel a realizat Minunatia de pe malul DUNARI

      Ștergere
    4. Toată stima pentru acești oameni frumoși.

      Ștergere
  7. Precum înălțimea statuii este și înălțimea autorului RESPECT

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat ați apreciat ! Tot respectul meu și a familiei mele pentru acest OM .

      Ștergere
  8. Felicitări pentru munca depusa tuturor ne putem mindri cu dv toți și e bine sa vă știe cit mai multa lume

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitări , ați făcut un lucru minunat pentru ROMANI și pentru ROMANIA; Respect

    RăspundețiȘtergere
  10. Ne mîndrim cu astfel de români! Mult respect si consideratie întreagii echipe care a contribuit la desavarsirea colosului sculptat!

    RăspundețiȘtergere
  11. TOT RESPECTUL iubite FLORIN COTARCEA!
    liviu mocan, sculptor

    RăspundețiȘtergere
  12. Am vazut-o din apropiere este magnifica,se vede si din Serbia!Domnul sa va binecuvinteze atat pe creator cat si pe finantator!

    RăspundețiȘtergere
  13. Complimente, nu complimenti, țăran obosit de Italia.

    RăspundețiȘtergere
  14. Admiratie si urari de bine! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  15. Dar de ce este scris pe statuie Dragan fecit- adică făcută de Dragan?

    RăspundețiȘtergere
  16. Mulțumiri tuturor care au gândit si muncit la o asemenea capodoperă.

    RăspundețiȘtergere
  17. respect intregii echipe,au realizat o frumoasa arta ptr.Romania!.

    RăspundețiȘtergere
  18. Jos palaria!Respect si felicitări pt toti cei ce au lucrat acolo 👏👏👏👏

    RăspundețiȘtergere
  19. Stiam ceva si pana acum dar ce am citit imi completeaza cele necesare oricarui roman de bine. Ma mandresc cu lucrari ce educa si folositor ar fi sa afle despre acestea cat mai multi. Toata admiratia, toate gandurile bune si create

    RăspundețiȘtergere
  20. Ma mandresc cu dvs. ce CAPODOPERA a-ti creat , FELICITARI !!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Tot timpul trebuie sa din mândri că suntem români urmașii celei mai puternice,pline de spiritualitate nații care a fost și pentru eternitate va fi centrul,Vatra de naștere a ceea ce acum este Europa,parte din Asia, Africa, America așa zis latina...strămoșii noștri geți au ajuns peste tot in lume ,oricum mulțumiri și mult respect doamnei Carmen pankau pentru că aduce la lumină adevărul despre strămoșii noștri,despre adevăratele valori ale neamului românesc în cazul de fata Florin Cotarcea și echipa de sculptori a dansului.

    RăspundețiȘtergere
  22. Admiratie pentru maestrul Florin Cotarcea si echipa sa, recunostinta pentru dna Carmen Pankau!

    RăspundețiȘtergere
  23. Admiratie pentru Maestrul Florin Cotarcea, recunostinta pentru Dna Carmen Pankau.

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumiri cu REVRENTE, pentru
    acest MAGISTRAL Articol !
    Numele FLORIN COTARCEA,
    Merita sa fie RECUNOSCUT ! si asezat la loc de cinste asa cum i se cuvine !
    RESPECT si ADMIRATIE ! MAESTRE !
    Sa fie

    RăspundețiȘtergere
  25. De adaugat ca dupa decesul lui Iosif Constantin Dragan, sculptura trebuia terminata, dar sotia acestuia a modificat testamentul. Asa cum se observa mai trebuie facuta cusma, barba si ceva finisari...

    RăspundețiȘtergere
  26. Respect pentru asemenea OM și pentru colegii lui !

    RăspundețiȘtergere
  27. Uneori ,cuvintele se pierd prin univers dar , ecoul lor rămâne gravat în piatră ca această CAPODOPERĂ A ARTEI UNIVERSALE opera unui geniu al artei românești chiar dacă nu știm să prețuim marile valori ale artei...FELICITĂRI GENIALULUI ARTIST ȘI ÎNTREGULUI COLECTIV !...

    RăspundețiȘtergere
  28. Mulțumesc pentru informații. Chiar m-am întrebat când am văzut-o, oare cine a reușit să sculpteze in stâncă așa imensitate de statuie in așa poziție. Felicitări sculptorului și echipei cu care a colaborat.

    RăspundețiȘtergere
  29. Sint oameni care lasă ceva în urma lor,ceva demn de tot respectul,care merită să fie mediatizați și promovați, sint o valoare.

    RăspundețiȘtergere
  30. Am fost acolo in concediu, in 2005, cand inca se mai lucra. Aveau un caine sus pe schele! Am publicat poze pe contul meu de fb si am scris si eu la fel, ca nu trebuie sa uitam a cui este de fapt macheta si numele lui Cotarcea. Chiar daca pe statuie scrie Dragan facit... Cotarcea este cel caruia trebuie sa ii multumim pentru genialitate.

    RăspundețiȘtergere
  31. Mult respect!
    Dar statuia nu este terminată deoarece după moartea lui Drăgan soția moștenitoare a oprit finanțarea și cred că statul român ar trebui sa se implice pentru terminarea acesteia

    RăspundețiȘtergere
  32. Statul român ar trebui sa se implice în terminarea acestui proiect care a fost oprit de soția mostenitoare

    RăspundețiȘtergere
  33. felicitari ! un monument care merita sa fie vazut si o atractie turstica deosebita ,pacat ca nu e publicizata

    RăspundețiȘtergere
  34. Profund respect, considerație și admirație creatorului acestui edificiu!

    RăspundețiȘtergere
  35. Stima si respect din păcate ROMÂNIA încă mai are asemenea ROMÂNI prea puțin mediatizați JOS PĂLĂRIA!

    RăspundețiȘtergere
  36. Se stie prea putin despre autorul si istoria acestei statui colosale.Un colectiv de "Inimosi" de meserii diferite impreuna cu initiatorul si "tatal " acestei statui se numeste Florin Cotarcea , sculptor.Felicitari tuturor si in special autorului principal.

    RăspundețiȘtergere
  37. Respect, Considerație, Recunoștință, Apreciere și mii de multumiri pentru munca colosala depusa.

    RăspundețiȘtergere
  38. Nu stiam acest lucru. Felicitari celor care au lucrat efectiv la statuie, nu conteaza cine a dar banii, ci cei care au facut opera de arta. Bravo!!🥰🥰

    RăspundețiȘtergere
  39. Respect și admirație pt.echipa maestrului Cotarcea și d-lui,admirație pt.asemenea realizare unicat în amintire eterna.

    RăspundețiȘtergere
  40. Avem in Romania multi oameni bogati care dau bani la Athos sau in alte parti dar nu sponsorizeaza finalizarea acestui proiect!!!🤬🤬

    RăspundețiȘtergere
  41. Foarte frumos locuiesc la 70 km și am vazut-o de multe ori,chiar nu știam ca este cea mai mare din Europa și realizata de un Roman,Felicitări Domne ajuta !

    RăspundețiȘtergere
  42. Bravo meseriasului și dumneavoastră pentru promovare

    RăspundețiȘtergere
  43. Respectele mele și jos palaria pentru toti care ați lucrat acolo

    RăspundețiȘtergere
  44. Mult respect! Am admirat această sculptură magnifică îndeaproape de mai multe ori.

    RăspundețiȘtergere
  45. Felicitari si mult respect

    RăspundețiȘtergere
  46. MULȚUMIRI ȘI RESPECT PENTRU TOȚI CEI CARE AU PARTICIPAT LA ACEASTĂ MINUNATĂ CAPODOPERĂ!

    RăspundețiȘtergere