luni, 19 februarie 2024

MARELE NOSTRU CONSTANTIN BRÂNCUŞI (19 februarie 1876 - 16 martie 1957)


Constantin Brâncuşi a fost un sculptor român cu contribuƫii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.
Constantin Brâncuşi a fost ales postum membru al Academiei Romane.
Constantin Brâncuşi a eliberat sculptura de preponderentă imitaƫiei mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realitatii, a preconizat exprimarea esenƫei lucrurilor, a dinamismului formei, a unit sensibilul cu spiritualul.
In opera sa, Brâncuşi a oglindit felul de a gandi lumea a ƫăranului român.
Prin obâarşia sa ƫărăanească, si-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale in tradiƫiile, miturile şi funcƫia magică a artei populare româneşti.

Brâncuşi este, neîndoielnic, un asemenea moment al conştiinƫei artei moderne, care concentrează sensurile unei întregi ere a evolutiei spiritului creator.
Reprezentant al miscarii artistice moderne, Constantin Brâncuşi este considerat de multi ca fiind cel important sculptor ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganƫa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare româneşti cu rafinamentul avantgardei pariziene.

Brâncuşi a dat veacului nostru conştiinƫa formei pure, a asigurat trecerea de la reprezentarea figurativa a realităƫii, la exprimarea esenƫei lucrurilor şi a reînnoit in mod revoluƫionar limbajul plastic, îmbogatindu-l cu o dimensiune spirituală. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât şi importanƫa acordată luminii şi spaƫiului sunt trăsăturile caracteristice ale creaƫiei lui Brâncuşi. Studiile referitoare la opera lui Brâncuşi împartăşesc, fără excepƫie, o concluzie formulată în termeni lipsiƫi de echivoc: arta brancuşiana constituie una din sursele ideilor esenƫiale pe care se clădeşte civilizaƫia vizuală a secolului al XX-lea. Brâncuşi a scos în evidenƫa lumii occidentale dimensiunea sacră a realităƫii.

Din 1963 până astăzi, au apărut în toate părƫile lumii peste 50 de cărƫi şi monografii şi mii de articole şi studii despre Constantin Brâncuşi, determinând în mod decisiv locul lui ca artist genial şi chiar ca "unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor" (Jean Cassou).

In 1937, cunoscutul sculptor englez Henry Moore scria: "Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre conştiinƫa formei pure".

Unul dintre cei mai importanti arhitecti contemporani, Frank Gehry indica cu precizie influenƫa pe care a avut-o asupra sa marele sculptor român Constantin Brâncuşi.

"Am slefuit materia pentru a afla linia continua.
Si cand am constatat ca n-o pot afla,
m-am oprit; parca cineva nevazut
mi-a dat peste maini" Constantin Brancuşi

Cele mai cunoscute lucrări ale marelui nostru Constantin Brâncuşi: Coloana Infinitultui, Supliciu, Poarta sărutului, Masa tăcerii, Păsări în văzduh, Sărutul, Pogany, Cuminƫenia Pământului, Rugăciune, Prometeus, Muza adormită şi multe altele. 

Sursa: Brancusi.1dez
Adaptare şi foto: Carmen Pankau





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu