vineri, 10 septembrie 2021

FOCURILE VII DE LA LOPĂTARI (BUZĂU), UN FENOMEN RAR ÎN LUME

 

În misteriosul Ținut al Buzăului, în apropierea satului Terca, comuna Lopătari, poți observa un fenomen rar și spectaculos. Este vorba de focurile vii sau de flăcările eterne, focuri naturale care ard aproape neîncetat, direct din pământ. Sursa acestor flăcări este metanul care ajunge la suprafață în mod natural, după o călătorie de la peste trei kilometri adâncime. Ajuns în zonă, te așteaptă un urcuș sănătos, dar și un peisaj care îți taie răsuflarea, multe povești născute pe seama acestui fenomen, iar la final, însuși dansul nebun al flăcărilor peste pământul pârjolit, flăcări care sunt mai „bătrâne” decât chiar cele mai vechi amintiri ale sătenilor.

Așa numitul „Foc Viu“ este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare (sau de către oameni, dacă flacăra se stinge). În Subcarpații Buzăului, pe versantul vestic a culmii Breazău, aflat pe stânga văii Slănicului, la NNE de satul Terca, la o altitudine de aproximativ 1030m, ard aceste focuri. Fundamentul apariției fenomenului este reprezentat de existența depozitelor subterane de hidrocarburi. Se pot vedea flăcări care izbucnesc din pământ, înălțându-se în bătaia vântului, uneori cu o înălțime mai mare, alteori abia pâlpâind – depinde foarte mult de presiunea gazelor din interior și de starea vremii: la fel de bine pot fi și stinse temporar. Dacă plouă puternic se poate vedea cum bolborosește apa în locurile pe unde iese gazul.

Aria pe care are loc fenomenul are suprafața relativă a unei camere – 25 mp. Se ajunge aici folosind drumul de pe valea Slănicului – DJ 203 K, care pornește de pe DN2 (E85) de la Mărăcineni spre Săpoca (imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău), urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari-Terca. Până la Lopătari drumul este asfaltat. De la Lopătari însă, accesul la obiectivul turistic continuă pe un drum neasfaltat de aproximativ șapte kilometri cu terasamentul degradat, lipsind indicatoarele. În apropiere relativă de Focurile Vii, drumul devine accesibil numai camioanelor mari și tractoarelor forestiere. De la locul până unde se poate înainta maxim cu o mașină mică, se merge inițial pe lângă firul apei până la o punte de pe dreapta, drumul după locul cu pricina fiind impracticabil ulterior. De aici trebuie traversat Slănicul pe malul stâng pentru a sui coasta dealurilor.

Suprafața focurilor este destul de mică și se poate rata ușor, traseul fiind nemarcat. Drumul se face cam în 30-35 minute de mers, dar cu rătăceli și cu ocolișuri cu tot, poate dura în jur de 45-55 minute. Denumirea provine de la faptul că flăcările ard cvasi permanent, fiind vizibile uneori de departe, mai ales noaptea și în perioadele în care frunzișul arboretelor este în cantitate redusă.

Dacă ați ajuns aici, puteți vizita și alte obiective din zonă, respectiv: Bolovanul Mortatului din Ploștina, „Sfinxul” de la Breazău, Platoul Meledic, Piatra Albă „La Grunj”, Mănăstirea Găvanu, Vârful Ivănețu, Lacul Mocearu, „Lacu Limpede” din Bisoca, Mănăstirea Poiana Mărului, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, Pâclele Mici și Pâclele de la Beciu.

În țară mai avem astfel de fenomene geologice. Avem astfel: Focul Viu din Comuna Andreiașu de Jos (jud. Vrancea) și Focul Viu de pe Vârful Răiuți din Satul Răiuți Comuna Reghiu (jud. Vrancea).

Întreg județul Buzău, de la un capăt la celălalt, cuprinde o mulțime de obiective turistice care atrag an de azi turiști din toată țara. Fie că este vorba despre Vulcanii Noroioși, de Lacul fără fund, de Tabăra de Sculptură Măgura sau de peșterile rupestre de la Aluniș, acest județ se poate mândri cu o mulțime de lucruri unice în țară sau în Europa. „Focurile vii” sunt fenomene naturale care mai pot fi admirate doar în Turcia, Asia, Australia și Statele Unite, așa că este de neratat acest loc.

În România, aceste fenomene naturale pot fi întâlnite în exteriorul arcului carpatic și în bazinul Transilvaniei. Însă focurile cele mai „vii” care ard precum niște torțe permanent aprinse pot fi admirate în două locuri: în comuna Lopătari din județul Buzau și la Andreiașu, în Focșani.

În crezul popular se spune despre ele că sunt făcătoare de minuni și că atunci când ajungi la focurile vii este bine să îți pui o dorință, pentru că ți se va îndeplini. În timpul nopții, focurile se văd de la distanță și creează un adevărat spectacol, dând impresia unor focuri ce joacă pe comori, sau al unor fete „iele” dansatoare ce ne atrag spre tărâmul lor de vis și ireal…

Sursa: George V. Grigore
Adaptare şi foto: Carmen Pankau










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu