luni, 29 iunie 2020

CEL MAI VECHI TEZAUR DIN AUR MASIV DIN ROMÂNIA DE LA MOIGRAD, SALAJ


În anul 1912, un țăran, în timp ce își ara ogorul, cu brăzdarul plugului a dat de mai multe bucăți de metal lucitor care ieșise din pământ. Țăranul le-a luat cu el cu gândul de a le vinde la târgul din Zalău. Negăsind niciun cumpărător, a plecat la Cluj–Napoca, la muzeul de atunci, în speranța că va găsi interes pentru bucățile de metal găsite și a le putea vinde. Un muzeograf a privit piesele aduse, însă nu i-a stârnit interesul, nu putea să-și închipuie ce anume reprezentau acele piese și l-a refuzat. A doua zi, muzeograful s-a răzgândit și a acceptat totuși să cumpere de la țăran piesele, însă numi cele patru piese intacte în formă de Idoli antropomorfi.

Suma pe care a primit-o țăranul de la muzeograf pentru vânzarea acestor piese de metal găsite era derizorie. Celelalte piese găsite, care erau deteriorate și nu le-a putut vinde, le-a aruncat, fără să bănuiască măcar că această comoară găsită era din aur, cel mai vechi tezaur din aur masiv din România.

Acest Tezaur, numit Tezaurul de la Moigrad, era format din patru piese din aur ştanƫate, Idolul cel mai mare are o greutate de 800 de grame și este considerat a fi o reprezentare a Marii Zeiƫe Mamă, divinitate a Pământului, a cărui Cult se practica în Neolitic. Acest artefact este realizat dintr-o placă de aur în forma unui cap, în mijloc se află o perforație în forma unei guri căscate, iar în partea de sus se află două proeminențe conice, ştanƫate din spate, în forma a doi ochi. Placa de aur, potrivit analizei metalografice, este realizată din mai multe foiƫe din aur nativ suprapuse. Foiƫele sunt fixate prin „batere“ cu un obiect dur (ciocan), încât par a fi sudate.

Cei trei idoli antropomorfi stilizați, un bărbat și două femei, au extremitățile prevăzute cu inelele de buclă, specifice perioadei eneolitice.
Idolul cel mai mare, întruchiparea Zeiƫei Mame este considerat ca fiind cel mai greu obiect din eneolitic descoperit până acum, cântărește aproximativ 800 de grame.
Cele patru Figurine antropomorfe din aur, par a fi obiecte podoabă și de Cult, sunt ştanƫate și sunt prevăzute cu orificii pentru a fi atârnate la gât, pandantive sau fixate, prinse în păr sau pe pânză, pe haine.

În urma analizelor făcute, acest Tezaur din aur masiv de la Moigrad a fost datat din prima jumătate a mileniului IV î.e.n., cu o vechime de circa 6.000 de ani, fiind printre cele mai vechi din lume.

Din păcate celelalte obiecte din aur deteriorate, aparținând acestui Tezaur, au fost aruncate de țăran și nu se mai pot recupera. O mare pierdere! Probabil artefactele zac undeva acoperite de pământ și așteaptă ca să fie din nou descoperite, evaluate și așezate împreună cu celelalte.

Autor: Carmen Pankau










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu