sâmbătă, 4 iulie 2020

LACUL DE SMARALD, UN COLȚ DE PARADIS DIN TULCEA


Lacul Iacobdeal sau „lacul de smarald” cum i se mai spune, este o atracƫie necunoscută pentru mulƫi români. Lacul Iacobdeal se află in apropierea comunei Turcoaia, la poalele Munƫilor Măcin, este format într-o carieră de granit, este unic în ƫară şi a apărut într-o veche carieră de piatră, dupa ce izvoarele subterane au ieşit la suprafaƫă.

Lacul este de o frumuseƫe rară, iar cei care au facut baie aici spun ca e o experienta extraordinară.
Oamenii locului îl denumesc „La fântână” și spun că nu ar avea mai mult de 20 de metri adâncime. Situat în Munții Măcinului, lacul nu este ușor de găsit pentru că nu există indicatoare. Locuitorii sunt cei care te îndrumă spre acest colț de rai unde scăldatul pe timp de vară este sportul principal.
Culoarea de smarald a lacului și limpezimea apei, forma de căldare, creează o imagine inedită, semănând cu un lac glaciar, lucru ce face ca acest loc să fie unic. El este înconjurat de pereți smălțuiți de granit, maluri abrupte și se spune că în adâncimile sale ar trăi pești mari. Lacul „nu are legătura cu nici o altă unitate acvatică. În el nu se varsă nici o apă curgătoare și nu are nici un canal de scurgere spre Dunăre. Alimentarea lacului cu apă este doar subterană și se face din precipitații.
Din loc în loc se văd urme ale clădirilor folosite în trecut, în timpul când aici funcționa cu succes cariera de granit.

Cu ani în urmă, scafandrul profesionist Marcel Taranu a cumpărat acest loc, însă lacul poate fi vizitat totuşi de oricine trece prin zonă. Ba mai mult, proprietarul nu percepe nicio taxă celor ce se aventurează să facă baie în apa de smarald, sau celor care vor să simtă senzațiile tari și folosesc trambulina pentru a sări zece metri în gol înainte de a ajunge la apă.

Accesul la lac se face și printr-o grotă, dând locului o tentă de aventură, de magie a naturii.
Mai mult, începând din acest an, lacul Iacobdeal va fi inclus într-un traseu turistic. Prima arie naturală protejata din România, Dealul Consul din județul Tulcea, va fi inclus într-unul din traseele turistice oferite vizitatorilor Parcului National Munții Măcinului (PNMM), potrivit Agerpres. Primul traseu, potrivit sursei, pleacă de la Dealul Consul, prima arie protejată din ƫară, înfiinƫata in anul 1927, si se va opri la Lacul Iacobdeal.

Sursă: stirilekanald. ro
Adaptare şi foto: Carmen Pankau




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu