vineri, 24 iulie 2020
ORAȘUL DE SUB PĂMÂNT, SALINA OCNELE MARI
România are locații turistice cu care poate să se mândrească fără teamă pe plan continental sau mondial. Una dintre aceste locuri „de pobeste” este și „SALINA OCNELE MARI”, una dintre cele mai vechi mine de sare din țara noastră. Aceasta se află în localitatea Ocnele Mari din județul Vâlcea, la mai puțin de 10 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. Încă din anul 1912 localitatea a început să fie amenajată ca stațiune balneară și turistică, locul fiind vizitat anual de nenumărați turiști, pentru aerul salin, ștrandurile cu apă sărată și nămolul sapropelic existent aici. „Salina Ocnele Mari”, renumită pentru aerul său salin, a fost amenajată, ca punct turistic, în anul 2009, apoi reamenajată în anul 2015.
Situată în partea central-sudică a României, în zona Subcarpaţilor Vâlcii, acesta se află foarte aproape de localitatea Ocnele Mari, unde vei vedea un indicator pe care scrie „Spre Salină”, iar la aproximativ 200 de metri, îți poţi parca mașina într-un loc special amenajat. Accesul în cavitatea subterană se realizează cu un autobuz modern și confortabil, în care te urci chiar din fața casei de bilete. Autobuzul trece, mai întâi, pe sub rampele pe care se transportă sarea, strecurându-se abil printr-un spațiu extrem de îngust. Apoi, ajungi în fața unui tunel care te determină să prevezi ce va urma: o cufundare într-o lume necunoscută, dar palpitantă în același timp.
Acompaniaţi de muzică clasică de calitate, la un volum care nu deranjează, pătrundem într-o lume stranie, cu lumini, forme şi culori ciudate, încărcată de gustul şi mirosul sării. În salină indiferent de anotimp temperatura este de 13-15 grade Celsius.
Exploatarea sării la Ocnele Mari s-a făcut din cele mai vechi timpuri. În această zonă au fost descoperite numeroase topoare–ciocan de minerit, datând din cultura epocii neolitice, a bronzului și a primei epoci a fierului. Probabil și datorită acestui lucru, conform dovezilor arheologice, aici se văd și astăzi urmele vechii cetăți dacice BURIDAVA, menționată de istoricul grec Ptolemeu.
Exploatarea sării în zona Ocnele Mari a continuat și în timpul cuceririi romane, dovadă fiind castrul roman de la Stolniceni, care a fost construit tocmai pentru a controla această zonă comercială. După cucerirea romană, sarea a fost extrasă și comercializată în folosul locuitorilor zonei. Localitatea Ocnele Mari a fost menționată pentru prima dată într-un document oficial în anul 1402. În evul mediu, exploatarea sării capătă o deosebită importanță, salina devenind astfel monopol domnesc.
Un avânt deosebit capată exploatarea minieră de la Ocnele Mari în timpul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, când sarea devine o importantă sursă de venit. Exploatarea de sare de la Ocnele Mari este unica și cea mai importantă din sud-vestul României, de aici și denumirea de Ocnele Mari. În secolele XVIII-XIX se sapă mai multe guri de ocnă, dar toate se surpă, rând pe rând, lăsând în locul lor adevărate ștranduri cu apă sărată. În anul 1957 mina a fost închisă din cauza unor surpări. La 30 iunie 2015, vechiul traseu turistic din Salina Ocnele Mari a fost închis, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea oferind publicului un nou traseu turistic, de patru ori mai mare decât cel vechi, întins pe o suprafață de aproximativ 50.000 metri pătrați. Zona de vizitare, amenajată la o adâncime de aproximativ 100 de metri sub nivelul solului, are o înălțime de aproximativ 70 de metri, cu o temperatură interioară de 12-15 grade Celsius.
Noul traseu turistic, mult mai diversificat, cuprinde zona culturală, zona sportivă, zona de distracţie pentru copiii, zona de tratament, zona de distracţie, precum și o biserică, un restaurant, o cramă, o sală de ședințe etc. Cea mai dezvoltată zonă rămâne însă cea sportivă, care cuprinde terenuri de tenis, fotbal, baschet şi alte sporturi, la mărimea standard pentru competiţiile naționale.
Recent modernizată şi relansată în circuitul turistic, Salina Ocnele Mari continua să atragă turişti din toate colţurile lumii. Să cobori în Salina Ocnele Mari, poate fi o simplă curiozitate de turist, însă, dacă ai astm bronşic sau bronşita cronică, poate fi chiar soluţia suferinţelor tale. În pântecul sărat al Pământului, cu câteva sute de metri de mineral deasupra capului, intrăm într-o lume stranie, cu lumini, culori și forme ciudate, cu un aer special, încărcat de gusturile şi mirosurile sării.Temperatura constantă, aerul curat şi inhalaţiile sunt principalii factori pentru care oamenii aleg salina Ocnele Mari, ca un mijloc de a-şi menţine o bună stare de sănătate. Chiar aşa o şi recomandă medicii – ca un mijloc de întreţinere a stării de sănătate şi nu pentru a substitui tratamentul medical al unei anumite boli. Interiorul salinei este cu totul spectaculos, copleşind prin măreţie şi unicitate.
Salina Ocnele Mari poate fi vizitată de luni până duminică, de la 9-17, preţul unui bilet pentru adulţi fiind 20 de lei, pentru studenţi sau elevi zece lei.
Când timpul îți permite, orașul de sub pământ creat aici la Ocnele Mari și pentru tine, te așteaptă!
Sursa: George V. Grigore
Adaptare și foto: Carmen Pankau
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu