miercuri, 21 octombrie 2020

ZECI DE FOSILE DE MAMUT DESCOPERITE LA PERETU


În lunile iulie-august ale anului 2014 pe malul râului Vedea (cu sens de „Cel care vede – A”, adică „Noul Început ce va veni”) în dreptul comunei PERETU, din judeţul Teleorman, după retragerea apelor care au inundat zona, au ieşit la iveală numerose fosile de mamut. Mai exact măsele, oase femurale, un fildeş şi alte fragmente osoase. Tânărul Mădălin Almăjanu, care până acum era pasionat doar de numismatică, a trecut prin zonă și a descoperit peste 30 de fosile de mamut, toate conservate într-o stare foarte bună, ținând cont că acestea datează din ERA GLACIARĂ. Astfel tânărul descoperitor avea să simtă curând și fiorul studiului paleontologic și arheologic, încercând să afle ce a descoperit și cât de importantă este descoperirea sa. El s-a adresat forurilor competente în studiul unor astfel de fosile vechi de cel puțin câteva zeci de mii de ani, dar din păcate autorităţile locale abilitate NU AU DAT NICI UN RĂSPUNS ferm la solicitările acestui domn de a fi cercetată zona. Doar o singură publicație locală din Alexandria (ziarul Mara) a menționat într-un articol această descoperire, iar apoi blogspotul „Știința pentru toți”. Mădălin Almăjanu a postat și pe facebook un album cu pozele făcute fosilelor de mamut. O parte din fosile au ajuns la Şcoala Gimnazială din Peretu, care deţine şi ea acum, câteva fosile de mamut, în Muzeul Şcolar. O altă parte a fost expusă la Secția Numismatică din Alexandria, iar o altă parte se află acasă la descoperitorul lor.

Privim cu tristețe fotografiile și ne întrebăm: oare nici un muzeu din Teleorman, sau din România nu este interesat de astfel de fosile, spre a le prezenta în vitrinele sale?

Ca exemplu, un schelet aproape complet de Mammuthus Primigenius (mamut lânos) a fost vândut cu 240 de mii de euro în Marea Britanie, la o licitație. Mamutul, care a ajuns în posesia unui colecționar britanic, a avut o greutate de aproape șase tone. Scheletul avea o înălțime de 3,5 metri și o lungime de 5,5 metri (!) Se presupune că această specie a dispărut în urmă cu zece mii de ani. Strămoșii elefanților, mamuții aveau corpul acoperit cu blană și au populat zone întregi în perioada glaciară. Noi lăsăm – iată – la mâna hazardului o adevărată comoară paleontologică descoperită la Peretu, în județul Teleorman.

Sursa: George V. Grigore
Adaptare: Carmen Pankau






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu