miercuri, 23 februarie 2022

MAREA NEAGRĂ, LAC GETIC


Că ORIGINEA CIVILIZAŢIEI UMANE îşi are originea în vecinătatea bazinului Mării Negre, o mai explică și alte teorii.
Ryan şi Pitman au elaborat o teorie prin care încearcă să facă o corelaţie între un transfer de ape (dovedit istoric acum 7.500-9.000 de ani) între Marea Neagră şi Marea Mediterană şi miticul POTOP AL LUI NOE, prezent în mitologia tuturor popoarelor. Ei consideră că apele Mării Mediterane s-au vărsat în Marea Neagră.

Aksu şi Hiscott, continuând într-un fel TRADIŢIA ŞCOLII SOVIETICE, au elaborat o teorie care neagă existenţa unui potop, ei considerând că schimbul de ape între Marea Neagră şi Marea Mediterană s-a realizat treptat, şi că apele Mării Negre s-au vărsat în Marea Mediterană şi nu invers.

Fiecare dintre aceste teorii se bazează pe o împletire între anumite fapte reale şi ipoteze. Ştiinţa a avansat bazându-se pe ipoteze din care unele au fost confirmate, iar altele infirmate. Există ipoteze credibile, ipoteze ridicole, ipoteze negativiste, ipoteze impotriva valului actual din ştiinţă, ipoteze care sfidează bunul simţ, etc.

Nu trebuie să ne fie frică de ipoteze. Atâta timp cât un fapt nu este o certitudine, orice ipoteză contrară are o anumită probabilitate de a fi adevărată. A prezenta însă o ipoteză ca pe o certitudine, fără a specifica statutul ei de ipoteză şi fără a prezenta şi alte ipoteze contrare este un fapt care iese din sfera ştiinţei si intră în cel al politicii.

Principalele fapte reale pe care le găsim în teoria lui Aksu şi Hiscott, în teoria lui Ryan şi Pitman şi în alte lucrări sunt următoarele:

- acum 7500-9000 de ani, Marea Neagră era un lac cu apă dulce, pentru ca de acum 7500 de ani să devină o mare sărată.

- nivelul mării era cu minim 120 de metri mai scăzut decât astăzi.

- existau locuinţe la 100 metri sub nivelul actual al mării, descoperite de Ballard.


- acum circa 7500 de ani, într-o perioadă de timp scurtă, dispar moluştele de apă dulce şi apar moluştele de apă sărată tolerante la 2-4% sare.

- în strâmtoarea Bosfor, formată în acea perioadă, moluştele rămase în mâlul de pe fund au fost de apă sărată.

- la capătul de sud al Bosforului, la intrarea în Marea Marmara, există o deltă formată de vărsarea unui râu cu apă dulce ce curgea prin Bosfor dinspre Marea Neagră în perioada de acum 10.000-9.000 de ani.

- revoluţia neolitică apare la MAREA GETICĂ, în Asia Mică acum 10.000 de ani şi se transmite gradual:

în Egipt, Balcani şi nordul Mării Negre acum 8.000 de ani;
în Italia, estul Spaniei şi sudul Franţei acum 7.000 de ani;
în India, şi în Extremul Orient acum 6.000 de ani;
iar în Insulele Britanice şi zona Balticei acum 5.000 ani.

Calculând bilanţul sării, se pare că POTOPUL preconizat de Ryan şi Pitman nu a fost supraestimat, după cum crede Aksu şi Hiscott, ci A FOST MULT SUBESTIMAT, şi anume de 15,5 ori.

Sursa: Iatcu Ghita
Adaptare şi foto: Carmen Pankau








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu