miercuri, 30 martie 2022

ALFABETUL „CHIRILIC“ ESTE DE FAPT O COPIE A ALFABETULUI ROMÂNESC, CEI DOI „CREATORI“ FIIND DE ORIGINE ROMÂNĂ



Alfabetul chirilic folosit de români pana pe la 1870 este în realitate o parte din alfabetele utilizate de stramosii noştri geti în urma cu 2500 de ani. Se spune ca este creatia slavilor Chiril şi Metodiu pe la mijlocul secolului lX dar dupa nume, ambii „creatori” sunt de origine româna.

Secuii au folosit prin secolul Xlll un alfabet cu 33 de semne iar 28 dintre acestea sunt identice sau asemanatoare cu ale getilor de pe tablitele de plumb. În Transilvania si Ungaria s-a folosit în secolele XV şi XVl un alfabet runic maghiar care a fost ,,prelucrat” tot din alfabetele getilor. Gotul Wulfila a ,,creat” şi el pe la mijlocul secolului lV e.n. un alfabet runic inspirandu-se din semnele getilor.

Scrierea getilor mai are semne comune cu alfabetul folosit în secolele Vlll – ll î.e.n. în estul Spaniei (Tartesio/Turdetano), cu alfabetele folosite de tuaregi şi libieni înainte cu multe secole de era crestina. Exista asemanari uluitoare ale alfabetelor getilor cu scrierea din Biblos, Mohenjo-Daro, brahmi şi alfabetele folosite de sabei în Arabia în seco-lele XV-lV a.e.n. cat şi cele din Siberia din secolele lV era noastra. 
Plutaşii de pe raul Bistrita foloseau pe la 1880 56 semne pentru crestatul lemnelor. Dintre acestea 13 sunt identice cu semnele din scrierea liniar B iar 38 sunt identice sau foarte apropiate cu semnele alfabetului getilor. 

Dupa mitologia greaca, hiperboreenii care locuiau la nordul Dunarii (Getii - n.r. Carmen Pankau), erau legati de cultul lui Apollo. Herodot în Istorii spune ca acestia aduceau ofrande templului din Delos iar fecioarele "Arge şi Opis venisera chiar odata cu zeii". Platon în Axiochos vorbeste prin gura lui Socrate, despre niste table triunghiulare de arama cu un continut religios aduse la Delos de fecioarele hiperboreene Opis şi Hekaerge. Venirea zeilor la greci a avut loc odata cu formarea primelor structuri sociale din secolele Xll-X î.e.n. în numita ,,perioada obscura”. Arheologia a descoperit într-adevar placute de bronz cu o scriere arhaica pe care au atribuit-o vechilor greci şi care a aparut la sfarsitul secolului Vlll a.e.n.

Sursa: Olariu Arimin
Compilare şi foto: Carmen Pankau







Un comentariu: