miercuri, 10 februarie 2021

☀️DACIA ŞI TRACIA, O CONFUZIE INTERNAȚIONALĂ


Să elucidăm acest „mister“ şi să corectăm eroarea.

DACIA ŞI TRACIA sunt denumiri regionale ale geților. Dacii şi tracii nu defineau etnii, ci erau locuitorii unei provincii romane. Aici se face mereu confuzia între cetăƫenie şi etnie.

Așa cum GEȚII nu și-au numit țara niciodată DACIA, aceștia fiind menționați la Marea Neagră NICIODATĂ însoțiți de vreun stat Dacia, fiind o titulatură târzie a COLONIEI ROMANE de la nord de Dunăre, tot așa GEȚII ODRISI nu și-au numit regatul TRACIA.

În ultimul timp, după o serie de descoperiri arheologice, se tot bate monedă pe existența unor strămoși ”traci” ai bulgarilor, care a fost un trib MONGOLIC SLAVIZAT, și exterminat de Vasile Bulgaroctonul în 1018 d.Hr..

Avem aici de a face cu o CONFUZIE gravă: Tracia este o regiune, ca Dobrogea, de exemplu, nu este un popor. Poporul era GET și pe malul stâng al Dunării, dar și pe malul drept.
Herodot pomenește peste 22 de seminții care populau zona sud-dunăreană (bessi, bisalți, brygi, dalonci, crestoni, crobizi, skyrmiazi, nipsei, odomanți, odriși, trauși, bistoni, ciconi, dersei, edoni, geți, paiți, sapeni, satri), dar printre acestea NU apare niciunde o seminție tracă.

Toate aceste seminții se trăgeau din neamul Geților Pontici, marea masă a geților, a Massageților și au format nucleul Arian al populației europene și vest asiatice. După expansiunea lor, Geții au populat întreaga Europă, până la Marea Baltică, Atlantic și Asia de Vest, până în India, după cum arată chiar Universitatea din Cambridge (”The Cambridge history of India”, vol. I, p.67-71). Tot aici se menționează că grecii, macedonenii și ilyrii, albanezii de azi, au migrat din Carpați. Nu se face NICIO mențiune despre traci.

În ”De originibus populorum Transylvanie”, vol.II, p.323, Ion Budai – Deleanu dă explicație acestui fapt: ”Învățații arată că la grecii antici, trake ar fi însemnat miazănoapte”.

Sunt unii lingviști care susțin că latina s-a format din elina veche astfel rădăcina ”atra” se transferă și în latină, iar ”trake”, a putut fi folosit pentru a delimita zona din nordul elinilor și doar din perspectiva lor. Numai că referința elinilor la locuitorii din nordul lor nu a fost niciodată un endonim folosit de geți pentru a se autodefini. Dacă în latină ”atra” a luat sens de ”negru” prin asociere cu termenul de orientare de la miazănoapte, ori de ”întunecat” acesta nu se preia cu sensul de nordic din perspectiva romanilor, neavând vreun sens pentru ei, ci de NEGRU.

Noi, românii avem VALAHIA cea Neagră, fluviul Istru ce izvorăște din Munții Pădurea Neagră, către Marea Neagră, un voievod Negru Vodă și steaguri cu capete de negrii. Acest sens rămâne valabil numai din perspectivă elină, deoarece doar elinilor populația nordică din această regiune imediată puteau fi ”trake”, iar regiunea în care erau acești nordici, se va denumi în final Tracia. Această titulatură a fost preluată și de romani, transformând-o în colonie, iar populațiile ținuturilor din sudul Dunării vor au fost numite și împărțite de armatele romane în moesi, traci, iliri sau mai târziu în colonia Dacia, daci.

Acestea sunt denumiri de populații ale imperiului pentru geții subjugați care au fost cuceriți treptat, trib după trib, datorită perseverenței, strategiei și disciplinei militare impuse de Roma. Astfel vom avea iliri în colonia Iliria, moesi în colonia Moesia, macedoni în colonia Macedonia, traci în colonia Tracia, etc.

Tracia a fost inclusă în imperiul Persan 500-479 î.Hr.

Chiar după istoricul N.S.Derjavin, în ”Istoria Bulgariei” stă scris că cei care au populat Tracia, și au fost numiți traci, ”…au apărut pe peninsulă în al treilea mileniu î.Hr., de peste Dunăre, de pe pământul lor strămoșesc…, unde ocupau cu aproximație crestele de sud ale Carpaților și tot masivul Semigrad (șapte cetăți) – Ardealul, cu părțile Siretului, Prutului și Nistrului, de unde tracii s-au apropiat de Peninsula Balcanică.”

MACEDONIA și TRACIA în 336 î.Hr.

Deci, cei care au populat Tracia vin din Carpați și fac parte din marea masă a geților, pentru că din acești Geți Carpatici s-au desprins și CELELALTE populații care au devenit mai apoi greci, latini, celți, germani etc.

Trogus Pompeius amintea în sec. I î.Hr. – sec. I d.Hr: ”Chiar și dacii sunt mlădițe ale geților” (ap. abreviatorul Justin, Ed. Nisard, Paris, 1841, C.XXXII, II).

În ”Dictionnaire Grec-Francais” al lui Alexandre, (Paris, Ed. Hachette, 1877, partea a II-a: Vocabulaire de noms historiques, mythologiques et geographiques, A. Pillon), se arată: 
”Dacii popor din familia Geților”.

În introducerea la ”Cartea IV” a lui Herodot, tipărită în 1902, Dimitrie I. Ghica sta scris: ”…locuitorii Dunării aparțineau marii familii indo-europene numite Geți”, din care Dacii, Tracii și Pelasgii erau numai ramuri.

C.I.Hyginus (64 î.Hr.- 17 d.Hr.) în lucrarea ”Astronomicon libri IV” scrie despre Charnabon, rege al geților din Tracia.

În ”Historia Augusta” (Editura Științifică, 1971, p.503) se menționează: 
”(Împăratul Probus) și-a continuat drumul prin Thracia, primind, fie ca prietene, fie ca supuse, toate populațiile getice…”

Macedonia și Tracia în 200 î.Hr.

Robert Sheringham (”De Anglorum Gentis origine disceptatio”, p. 159) spune: 
”Astfel chiar Pliniu, Mela, Solinus, îi arată pe geți ca poporul Traciei. Toți tracii ar fi fost un singur popor, adică geții, mărturisește Mela (sec. I d.Hr).”

Flavius Vospicus din sec. III îi numește pe toți tracii popoare getice. Populațiilor din Tracia, Strabon și Herodot, le spun ”seminții”, nu popoare, pentru că toate aceste ”seminții” aparțineau de un singur popor: GEȚII.

Izvoarele antice consemnează limpede faptul că populațiile europene și ale Asiei vestice PROVIN din Carpați. Vasile Pârvan arată în a sa ”Getica” (1982, p.51): ”Cât privește sudul Dunării, până la Haemus, el era de mult getic. Dar geții de aici erau numiți thraci.”

După toate sursele antice, toate semințiile din Tracia vorbeau o singură limbă, și aceasta era limba geților, care au fost numiți de romani "daci", iar mai târziu de germanicii și slavii, ne numesc valahi.

LIMBA GETICĂ (sermo-geticus), pe care azi nu o regăsim nicăieri deoarece din ea se rup limbile moderne, ea este vorbită prin acestea. Nu există niciun studiu serios și elaborat al limbii române care să ateste dacă aceasta este limba de legătură dintre limbile vestice centum, și libile estice satem, deoarece este singura limbă de pe Terra, care poate fi catalogată de slavi, limbă slavică, iar de latini, limbă latină, cu toții greșind deoarece limba română, deși franțuzismele adoptate de pașoptiști au apropiat-o prin aceste neologisme ale sec. XIX de o limbă care se trage din limba română arhaică. Cu alte cuvinte limba română arhaică este la baza limbilor indo-europene, și nu limba română modernă, de aceea cei care afirmă acest lucru se expun criticilor acide ale dușmanilor anti-români, străini, sau autohtoni deopotrivă.

Geții carpatici, după ce se înmulțesc, încep marile roiri prin tokharieni (yuezhii), în general numiți ”indo-europeni”, hitiți, armeni, greci, celți, italici, balto-slavi, germanici, din vatra de locuire a Vechii Europe. Avem de a face cu unele din cele mai importante fenomene din istoria mondială. Din marea masă a geților, datorită sporirii populației până la depășirea capacității de hrănire a leagănului comun, unele grupuri de populații au trebuit să părăsească habitatul comun și să ajungă în spațiile în care au fost individualizate și etnicizate, așa cum le cunoaștem și noi astăzi, de la malurile Atlanticului până în India, 
Joseph Mansion în a sa ”Pays d’origine des indo-europeens” (Editura Ceuterick, 1911; p.228) menționează:

"Istoria este mută asupra originilor Europei. Se pot urca primele stabiliri ale elenilor în Grecia la cel mult 2000 î.Hr. Italicii APAR MULT MAI TÂRZIU, iar noi putem abia să bănuim la aceste date îndepărtate, existența altor popoare, ca celți, germani, balto-slavi."

Atunci, cine a ”înființat” nucleul uman primordial și multietnic al ”semințiilor” getice în Europa?

Cine se afla pe aceste meleaguri acum peste 9.000 de ani?

RĂSPUNSUL este unul singur: PROTO-GEȚII ARIENI.
Din aceștia se trag europenii și vest asiaticii arieni (mezii și perșii, iranienii de azi).
Tracii și dacii sunt Geții.

Surse: Basarabia Literara, bnr.bg, kroraina. com, George V. Grigore, Pr. Dumitru Bălaşa
Adaptare 
și foto: Carmen Pankau



Ilustratie: Gabriel Tora






4 comentarii:

  1. Excelent studiu, indispensabile precizări, doamna profesoară ! Ați atins rădăcina 🤗

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult pentru aceste informații necesare si vitale !!!❤

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta e adevărat cine a studiat și citit evoluția omenirii asta e adevărata realitate cum a evoluat omenirea bravo foarte bine detaliat

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos pentru informati !

    RăspundețiȘtergere