sâmbătă, 6 februarie 2021

☀🌿ISTORIA INTERZISĂ: LEGILE BELAGINE, MĂRTURII ISTORICE


Legile Belagine, Belagines, Legile frumoase, Legile naturale, Legile firii, Legile valahe ale Pământului, sunt un cod de comportament nu numai în societate, ci și cu sine însuși în relaţia și în armonie cu Dumnezeu și cu Natura, sunt un izvor de înţelepciune ale vremurilor de demult, de pe aceste plaiuri divine, unde locuim noi astăzi..

Aceste Legi Belagine sau legile lui Zamolxe, “stau la baza civilizaţiei umane“(Fontes II p.19), legi ale Străbunilor noștri încă de pe vremea Pelasgilor, sunt legi autentice, pline de sacralitate, după care trăiau ei.
Legile Belagine, după scrierile lui STRABON în “Geografia” 1.III.1, erau „un codice de legi vechi de 6.000 de ani, după mărturisirea lor”.

Regatul matriarhal al Pelasgilor, condus de către ZEIŢA HESTIA, avea la bază cel mai vechi Cod de Legi scrise din întreaga Lume antică, acest Cod fiind atestat în anii 2.500 î.e.n. sub numele de Belagine sau Legile frumoase. Aceste Legi au fost predate mai departe lui Zamolxe.

DIODOR DIN SICILIA afirmă următoarele: „Zamolxe pretindea că lui îi d
ăduse legile Hestia”.

Matematicianul şi filozoful grec IAMBLICHOS (33 e.n.) scrie în “Viaţa lui Pitagora” că religia geţilor sau Cultul lui Zamolxe era practicat cu mare cinstire ŞI de către Goţi (Geţii sub altă denumire datorită împrejurărilor - n. r. Carmen Pankau).

Iamblichos scrie că că Zalmoxa-tracul, “le-a întocmit legile” şi “le-a scris”. Aceste Legi au fost scrise pentru Geţi de către Zamolxe, care era convis și i-a convins și pe geţi că sufletul este nemuritor și, ca Neam SCOBORÂTOR DIN ZEI, și să-și rânduiască viaţa după aceste Legi. Legile Belagine au fost învăţate pe de rost și așa au fost predate, mai departe din generaţie în generaţie (Teopomp).

AGATHIAS SCOLASTICUL amintește 
și el despre „regulele lui Zamolxis”.

Marele Iniţiat şi Rege al Geţilor, Deceneu, preocupat de cultivarea supuşilor săi, cum spune şi Herodot, a transcris aceste legi şi ele se păstrează până astăzi sub numele de BELAGINE” (Fontes II).


IORDANES (sec. VI e.n.), istoric al goților (geţilor), atrage atenția că geţii, în timpul marelui rege Burebista și al marelui preot Deceneu, au deprins reguli de viată spirituală și învățături foarte avansate:

„Geții îl ascultau în toate și fiindcă erau înzestrați cu o inteligență naturală, îi învăță aproape toată filozofia, morala… instruindu-i în fizică, el îi îndruma să trăiască conform naturii sub domnia propriilor legi (Legile Belagine)… îi învăță logica și reuși să-i facă abili în gândire și superiori altor popoare… îi învăță să observe cele 12 semne ale zodiacului și cursul planetelor și toată astronomia. El le explică cum crește și descrește fața lunii și le arătă cu cât globul încins al Soarelui depășește în mărime planeta noastră terestră și le explică numele a 346 de stele… Vezi cu mare plăcere, ca niște oameni prea viteji să se îndeletnicească cu doctrinele filozofice, când mai aveau puțintel timp liber după lupte. Putem vedea pe unul cercetând poziția cerului, pe altul însușirile ierburilor și ale fructelor, pe acesta studiind descreșterea și scăderea lunii, pe celălalt observând eclipsele soarelui și cum, prin rotația cerului, (astrele) care se grăbesc să atingă regiunea orientală sunt duse dup
ă o regulă prestabilită”.


PLATON (Critias, II, 259) confirmă acest adevăr spunând că ”în regatul lui Atheas, care domnise peste hiperboreenii din nordul Traciei, au existat cele mai vechi legi de origine divină, scrise cu litere, pe o columnă de aramă”. (Tracia este o denumire regională a Geţiei. Grecii aveau prostul “nărav”, de a boteza totul după propriul plac, în funcţie de interese și necesităţi, așa i-au botezet pe toţi cei ce locuiau la nord de ei ca “traci”- n. r. 
Carmen Pankau).

PLATON și SOCRATE constată că Belaginele „epodele sunt vorbele frumoase care fac să se nască în sufletele oamenilor înțelepciunea”. Ele deasemenea pot să fie puse în legatură cu „legea ospitalității”, cu „legea îndatoririlor fiecărui membru al comunității”, „legea omeniei”, totalizate în „obiceiul pamântului” cunoscut ca „legea strămoșilor” dătători de „legi și datini”, după cum constată și Mihai Eminescu.

Legile Belagine, cunoscute și sub numele de „Lex antiqua Valachorum” în tot spaţiul getic unde au trăit urmaşii lor, sunt atestate de numeroase documente istorice.
Belaginele au fost păstrate şi de urmaşi, în mai multe documente istorice din evul mediu mijlociu, în Banat se numesc Jus Walachie, în Transilvania, în Ţara Românească şi în Moldova, Lex Vlachorum, sau Jus et Consuetudo; în Ungaria – Antiqua Valachorum Lex et Consuetudo sau Mos Valachorum.

Utilizând aceleași principii, codul numit și Lex Romana Utinensis (sec.VI, VII ) despre care Schzupfer (L. R. U. pag.85, I, 6. 2.) spune că au fost copiate după un cod BARBAR și au fost scrise, la început, nu în latină, ci într-o limbă barbară.

BETHMAN — (Hegel, Storia della constituzioni dei municipii italiani-1881, p.221), afirmă că această lege îşi are originea în Istria.

NICOLAE DENSUSIANU (Dacia Preistorică) concluzionează că „Idioma în care e scrisă are particularităţi caracteristice limbii vorbite în Carpaţi și Marea Neagră. Chiar și principiile fundamentale ale legii se întemeiază pe LEX ANTIQUA VALACHORUM“, (op cit. p.906).

Belaginele au fost copiate și stau și la baza dreptului roman și bizantin de mai târziu.

Belaginele erau puse în versuri și, deasemenea, SE CÂNTAU…
Și această practică a cântării Legilor Noi a fost COPIATĂ/preluată de către CREȘTINISM, ca de altfel întreaga religie getică, cu câteva modificări, în acest fel atmosfera de sacralitate era accentuată și multiplicată.

Aceste Legi Belagine ar trebui învăţate din nou de Români, și nu numai de ei. Aceste Legi sunt un Garant ai unei vieţi demne și în plină armonie cu Dumnezeu și cu Natura.
Frumuseţea acestor legi Belagine, îi apropia pe oameni de Cer, de Divinitate şi îi ţinea drept, pe Pământ. Să ne regăsim din nou legătura, conexiunile, să devenim din nou, oameni mai buni. BOGĂŢIA SPIRITUALĂ este de fapt ADEVĂRATA BOGĂŢIE.

Cum spun Străbunii noștri Pelasgo-Geţi: NIASCHARIAN! - Să Renaștem!

Sursa: Hiperboreea nemuritoare
Autor și foto: Carmen Pankau







Un comentariu: