sâmbătă, 29 februarie 2020

LACUL COLIBIȚA, O OAZĂ DE LINIŞTE ŞI FRUMUSEȚE


Lacul Colibița se află în Munƫii Călimani, judetul Bistrița-Năsăud, în Transilvania şi a fost creat artificial prin construirea barajului Colibița pe cursul râului Bistrița. Barajul a fost amenajat în perioada anilor 1977-1991 cu scop hidroenergetic. 
Lacul este situat la o altitudine de 900 m, are o suprafață de 270 ha, o lungime de 13 km şi un volum de 65 mil m3. Pe malurile lacului se află stațiunea turistică Colibiƫa.

Ideea amenajării unui lac de acumulare a apărut în anul 1979, în această zonă deosebit de pitorească, iar satul a fost mutat în apropiere, în localitatea Mita. Lacul Colibiƫa a fost amenajat chiar în fosta vatr
ă a satului şi a preluat numele localității, care a fost inundată. Legendele locului povestesc cum că pe fundul lacului ar exista o parte din casele scufundate, inclusiv vechea biserica din Colibița. Se spune că atunci când scade nivelul apei, se poate vedea crucea de pe acoperișul bisericii. De aceea povestesc sătenii că lacul ar fi blestemat și că în fiecare an, lacul își cere tributul, plătit cu o viață omenească.

Astăzi, frumusețea lacului de acumulare și proprietățile curative ale aerului din Colibi
ța atrag foarte mulți turiști români și străini. Aerul este atât de curat și bogat în ozon, încât poate vindeca orice bolnav de tuberculoză. În zona există, de altfel, și un sanatoriu specializat în tratarea bolilor pulmonare. 

Satul Colibiƫa a fost transformat într-o staƫiune cu renume, zona în care se afla Colibiƫa are deja o reputație turistică istorică, între anii 1923 și 1975, Colibița a fost o stațiune balneoclimaterică, care, după decizia de a se construi lacul de acumulare, a fost desființată.  

Așezarea pitorească a lacului Colibiƫa, pe Valea Bistriței, între doi munƫi înalƫi, ce stau parcă de veghe, Bargău și Călimani, impresionează turiștii. Imaginea mirifică, parcă desprinsă dintr-o carte de pove
ști, îƫi taie respiraƫia, o oază de linişte, frumuseƫe şi relaxare care te îmbie să revii...

Carmen Pankau









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu