miercuri, 3 iulie 2019

⛰ CE ASCUNDE URIAȘUL TUMUL GETIC DE LA ISACCEA?

Însorita noastră Dobroge, printre multe alte obiective istorice pe care le are, ne răsfață și cu un număr uriaș de TUMULI (morminte antice). Doar pe teritoriul județului Tulcea sunt „presărate” aproximativ 400 de asemenea „căciuli” de pământ. Aici, la Isaccea, se înalță mândru unul din cei mai mari tumuli, ce încă își păstrează tainele sub „haina” de pământ. În zonă, la Agighiol, căutătorii de comori au scos la lumină, la începutul secolului XX, un TEZAUR GETIC impresionant din aur și argint, cu o simbolistică extraordinară care face legătura cu ZALMOXIANISMUL, potrivit istoricului Dan Oltean.

Cu toate acestea, NICI Ministerul Culturii, NICI autoritățile locale, NICI arheologii din zonă NU AU FOST PREOCUPAȚI să reconstituie acest tumul și să îl aducă în circuitul turistic.
Vecinii bulgari, în schimb, cercetează cu acribie tumulii lor, promovând la nivel mondial, atât obiectivele getice, cât și pe cele geto-carpatice, PRETINZÂND că geţii sunt strămoșii lor, ceea ce este o minciună “istorică”!

În Bulgaria, o mulțime de tumuli au fost cercetați, iar comorile getice au ajuns să fie expuse și la Muzeul Louvre din Paris. Dacă pentru bulgari și restul lumii cultura “traco-geto-dacică” este una majoră a antichității europene, pentru mulți dintre „SPECIALIȘTII” noștri, “traco-geto-dacii” au rămas un popor barbar, primitiv, de care le este rușine!

Prin urmare, mai ales în Dobrogea, nici NU VOR SĂ AUDĂ de GEȚI și de cultura lor. Așa că tumulii noștri stau nederanjați, diseminați prin întreaga fâșie de uscat ce ne leagă de țărmul Mării Negre.
Poate este mai bine așa, nu se pot distruge.

Oare DE CE autoritățile românești nu sunt interesate și nu vor să finanțeze cercetarea obiectivelor arheologice din perioada geto-dacică? Cu EXTREM DE RARE EXCEPȚII (cercetări superficiale la Sarmizegetuza Regia), majoritatea banilor merg către obiective greco-romane (!)

Așa este și cazul finanțării arheologice care ne prezintă o situație halucinantă: nici un șantier arheologic din Moldova NU a fost finanțat (indiferent de perioadă sau cultură), în schimb au fost finanțate 14 (paisprezece) șantiere din Dobrogea (Tulcea și Constanța), dar din cele 14 NICIUNUL nu este GETO-DACIC, deși e plină această zonă de istoria strămoșilor noștri.

Banii s-au dus pentru obiective romane și grecești (civilizații „de import”).

Nu ne întrebăm cum a fost posibil să se ajungă la o astfel de situație și nici câți membri ai Comisiei de Arheologie (cei care au decis unde se duc banii) fac parte din colectivele de arheologi care au primit finanțare în Dobrogea; că dacă am face-o… 


Dan Oltean, istoric: 

„Aceleași autorități și aceeaiași (sic!) cercetători nu sunt în stare să inițieze cercetarea la unul dintre cei mai mari tumuluri funerari din Europa. Acesta se găsește lângă Isaccea, la sud de anticul Noviodunum, măsurând 120 de metri ca diametru și 37 de metri înălțime. Investigarea acestui monument funerar, neatins încă de căutătorii de comori, ar putea asigura o mare surpriză… Prin inventarul său complet acest mormânt ar oferi una dintre marile descoperiri arheologice ale secolului XXI, aici putându-se afla înmormântat unul din marii regi ai geților.” (Dan Oltean – „Religia Dacilor”, pag 73).

În zonă, arheologii au cercetat mai mulți tumuli romani de mici dimensiuni, dar nu s-au atins de niciunul dintre marii tumuli getici, evident nici de cel de la Isaccea!

De ce oare? Cine nu le dă voie? DE CE nu se dorește cercetarea acestora?

Ca să vă puteți imagina mărimea tumului de la Isaccea, trebuie să știți, prin comparație, diferența dintre acesta, care are 120 de metri diametru și 37 de metri înălțime și cel de la Agighiol, care avea doar 32 de metri lățime și doar 2 metri înălțime. Îl mai putem compara cu celebrul tumul din Bulgaria – „Golyama Kosmatka” – unde s-au făcut descoperiri impresionante, care are 90 de metri în diametru și 20 de metri înălțime.

În condițiile în care tumulul de la Isaccea nu a fost jefuit până astăzi, în interiorul lui s-ar putea găsi lucruri impresionante, importante pentru istoria strămoșilor noștri geți.

De ce nu se îndrăznește să se facă săpături sistematice aici? Pe cine deranjează o astfel de mare descoperire? Sau poate întreaga istorie, așa cum o știm acum, va fi dată peste cap…

Sursa: George V. Grigore
Adaptare și foto: Carmen Pankau 









5 comentarii:

  1. Cer scuze , am distribuit fara sa cer voie.....
    Nu va mai vad postarile PE FB , nu va mai pot citi articolele atat de interessante pentru mine !
    Amici v - am gasit intamplator !
    Cred ca sunteti deacord cu mine ca aceste postati trebuie citite de toata lumea , de aceea mi - am permis....
    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine ati facut ca ati distribuit,nu trebuie sa ma intrebati, este firesc, este pentru noi. Da, fb a inceput, din nou, sa ma ascunda, pe mine si articolele mele. Asta e. Norocul nostru cu blog-ul asta. Ma bucur ca m-ati gasit!

      Ștergere
  2. Nu va mai vad pagina de FB IAR amici v - am gasit intamplator...
    E pacate ca aceste postati sa nu FIE citite de cat mai multa lume si de aceea am distribuit fara sa cer permisiunea....
    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Multe situri arheologice sunt pe proprietatea unora, exemplu popina Blagodeasca Vladeni Ialomița.
    Au întrat cu plusurile în sit fără nicio remușcare.

    RăspundețiȘtergere