marți, 2 iulie 2019

„TOPORAȘUL DE MÂNĂ” DE LA SIMERIA (PALEOLITIC – 30 000 Î.E.N.)



Vizitatorii MUZEULUI CIVILIZAȚIEI DACICE ȘI ROMANE din DEVA au putut admira începând cu data de 1 aprilie 2017, o nouă piesă din categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi văzută în spațiul amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia. Exponatul acestei luni face parte din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind vorba despre un așa numit „toporaș de mână”, una dintre CELE MAI VECHI PIESE din patrimoniul instituției sus amintite. Sintagma „toporaș de mână” se referă la o unealtă databilă în prima epocă a pietrei (Paleolitic) și desemnează un utilaj litic confecționat dintr-o așchie de talie mare, cu margini tăioase, realizate prin retușare.

Piesa expusă în această lună provine din orașul SIMERIA (denumire care poate însemna „Si – cea – mierie”, ZEIȚA ȘERPOAICĂ SiSi (în oglindă devine IsIs), „Cea de aur” (sau „Cea cu „mărul” – Maștera sau Eva) – din Vechea Biserică Valaho – Egipteană a Geților de Aur primordiali), din județul Hunedoara („H-un – e – doar – RA), fiind descoperită la dreapta drumul european E68, pe terasa a doua a râului Mureș (în bustrofedon „SUMER”), aproape de confluența Streiului („S – trei”, cu sens de „Sunt trei – Trinitatea”) cu acesta. Unealta face parte dintr-un lot de piese litice, pe lângă aceasta mai fiind identificate alte 4 unelte și 11 rebuturi (piese fragmentare).

„Toporașul de mână” a fost datat de către regretabilul cercetător Alexandru Păunescu ca aparținând Paleoliticului superior de început, mai exact perioadei aurignaciene (aproximativ 30.000 î.Hr.). Această descoperire și amplasarea locului pe o terasă înaltă a râului Mureș – o terasă cu mare vizibilitate asupra văii acestuia și a Văii Streiului – reprezintă dovada existenței aici a unui sit paleolitic, cu un mare potential științific.

Urmând această idee ar trebui ca zona descoperirii să fie cercetată în amănunțime, spre a vedea dacă se mai pot scoate la lumină și alte dovezi ale locuirii umane pe aceste meleaguri de acum 30.000 de ani. Până atunci să ne oprim în fața vitrinei din Palatul Magna Curia și să admirăm acest „toporaș de mână”, atât de util strămoșului nostru din paleolitic.

Sursa: George V. Grigore
Adaptare și foto: Carmen Pankau






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu