vineri, 5 iulie 2019

☀️ROMÂNIA NECUNOSCUTĂ: CANIONUL RÂPA ROȘIE, UN PARADIS NATURAL, UNIC ÎN EUROPA


🇹🇩Române, cunoaște-ţi, iubește-ţi și respectă-ţi Ţara și Neamul! (Carmen Pankau)


Canionul Râpa Roșie, cunoscut și sub numele de „Micul Canion”, se află la circa 3 kilometri de orașul Sebeș, judeţul Alba, este o rezervaţie geologică din anul 1950, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 10 hectare, la o altitudine între 300 şi 425 de metri. 

Din vârful Râpei Roşii se vede un pesaj de o frumuseƫe rară, de nedescris, satul Lancrăm, în sud sunt Munƫii Şureanu, iar la nord sunt Munƫii Apuseni. În faţa ochilor apare un peisaj parcă venit din altă lume, stâncile abrupte și culoarea roșiatică au aspectul unui “colţ de Rai”… 

Frumuseţea lui îţi taie respiraţia!

Un peisaj măreţ și misterios, un mozaic de sculpturi arămii cu aspectul unei orgi gigantice. În mijlocul verdeţurilor parcă ţâșnesc mai multe forme bizare, piramide, coloane, turnuri, și toate de culoare roşiatică… 

Cauza cromaticii acestor locuri este conţinutul bogat în oxizi de fier ale rocilor, gresiilor, pietrișurilor și nisipurilor cuarţoase.

Astfel se explică faptul că, atunci când plouă, Canionul Râpa Roșie își modifica morfologia, printre cutele canionului se formează pârâiașe de culoare roșiatică care se preling pe versanți, schimbând complet imaginea de ansamblu a acestui monument natural impresionant.

Pereții Canionului au înălțimi de aproape 100 de metri, cea mai înaltă culme a Canionului Râpa Roșie are peste 500 de metri. 

Acest uriaș basorelief este alcătuit din mai multe piramide și coloane etajate, formează un microrelief ce poartă denumirea de „badlands” (pământuri rele). 

Când plouă, ”pâmânturile rele” devin pârâuri sângerii…


Râpa Roșie a ieșit singură din pământ datorită unor mișcări tectonice puternice, imaginea actuală a canionului s-a format de-a lungul timpului prin depuneri sedimentare precum și a fenomenelor naturii.

Canionul Râpa Roșie face parte din Rezervatia complexa Râpa Roșie și este o zonă protejată datorita unicităţii geologiei dar și florei. Puţini turiști au curajul să viziteze această rezervația naturală, drumul de acces fiind foarte dificil de parcurs.


Aici la Canionul Râpei Roșii se află un alt element unic: aici există una dintre cele mai mari PEȘTERI DIN LUME dezvoltate în pământ. Această celebră grotă, cunoscută și sub denumirea de „Gaura Hoților”, are 2 metri dezvoltare și 4,5 metri denivelare. Există tot felul de povești cu haiduci şi aventurieri… Legendele spun că pe vremuri această peșteră era folosită de hoţi ca ascunziș. Această „gaură” este o grotă săpată în roca Râpei, în apropierea potecii.


Canionul Râpa Roșie ascunde mai multe mistere, aici s-au descoperit fosile datate de peste 70 de milioane de ani
Geologul și paleontologul Mátyás Vremir din Cluj-Napoca a făcut în anul 2009 o descoperire uimitoare în zona Râpei Roșii. El a găsit pe marginea râului Secaș, la circa un kilometru distanță de „Micul Canion”, fosile ale unei specii de dinozaur carnivore sub denumirea de „Balaur bondoc”. 

Oare ce mistere se ascund în spatele acestui Monument natural aflat în ţara noastră? Vom afla precis atunci când pietrele vor începe să vorbească… Totul la timpul său!

Autor: Carmen Pankau


 


18 comentarii:

  1. Este prima menționate a pe o scală mai largă care am întâlnit-o...

    RăspundețiȘtergere
  2. Un loc foarte frumos, dar din păcate fără promovarea cuvenită. Nici macar un drum asfaltat sau indicatoare . Nu mai vorbim de vreo pensiune in zonă sau un mic popas turistic unde sa poți cumpăra o sticlă de apă. Păcat de asa țară frumoasă pe care o vindem la străini în loc să o promovăm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Indicatoare ar trebui, desigur, dar celelalte lucruri menționate, nu! Natura e frumoasă așa cum e! Fără pensiuni, chioșcuri cu apa sau coșuri de gunoi! Învățați să mergeți mai mult pe jos, cu apa si mâncarea în rucsac și gunoiul luati-l înapoi acasa! In rest, admirați peisajul sălbatic!

      Ștergere
    2. Nu vad rostul unei pensiuni, avand in vedere apropierea fata de Sebes. Altfel, cum a spus si Gabriela, hai sa mai facem miscare si pe jos, iar gunoaiele sa le ducem inapoi, in ghiozdan, la fel cum le-am dus cu noi, pana acolo. Iar pentru cei care fumeaza, exista scrumiere de buzunar, care iti permit sa scapi de chistoace tot la primul tomberon din oras.
      Indicatoarele sunt bune pentru promovare, dar uneori, parca e mai interesant sa explorezi si sa comunici cu oamenii, pentru a afla destinatia.

      Ștergere
    3. Dar de ce iti trebuie drum asfaltat pana acolo????...Ia-ti rucsacul in carca si du-te de viziteaza asa locuri minunate!...V-ati invatat cu masina personala, cu statul la hotel 5 stele, exact langa destinatia dorita, etc....Mai miscati-va si fundurile, pe jos, ca asa raman aceste locuri frumoase si naturale!!!

      Ștergere
    4. Hai sa vorbim de un loc frumos, promovare cuvenita, indicatoare, apa de izvor, tara frumoasa, poate mai mult de lucrurile pozitive fara sa judecam pe altii sau sa dam lectii.....

      Ștergere
  3. Exact, Iuliana are dreptate! Nici un inducator! Pe un drum vai mama lui, niste carurasi ne-au spus ca vederea frumoasa e de jos in sus si ne-au indrumat pe unde sa mergem. Am ajus cu chiu ca vai, am parcat pe o miriste neingrijita, daca incerci sa te apropii risti sa te umplii de scaieti si sa calci in nevoile unora care au fost acoli inaintea ta! Un total dezinteres ptr aceasta tara mirifica. Acelas lucru se intampla si la piramidele de la Sona! In rest, articolul e superb, ca si locul descris! Daca ajungeti acolo, luati-va cu voi ambalajele, nu sunt cosuri de gunoi, desigur!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un peisaj foarte frumos dar din păcate nepromovat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut ceva asemanator in Cheile Turzii cand am participat impreuna cu elevii scolii generale Nr. 200 din Bucuresti sect 4 (pe atunci) in cadrul expeditiilor "Cutezatorii" ocazie cu care am putut vedea unul din "peretii" cheilor care era luminat de soare cateva ore bune pe zi si stralucea cu un rosu deosebit de frumos; in acea expeditie unul dintre colegi a gasit un varf de "silex" (probabil folosit in trecutul indepartat de oameni primitivi din acea era) ca varf de sageata sau de lance; acest obiect arheologic a fost predat de catre scola noastra la muzeu (nu mai stiu care dintre ele, probabil Muzeul Antipa) si se afla expus acolo, evenimentul fiind consemnat in presa

    RăspundețiȘtergere
  6. De aceea a dorit Lucian Blaga sa fie inmormantat in Lancram cu ochii indreptati catre Râpa Roșie, de acolo se vede admirabil aceasta splendoare a naturii !

    RăspundețiȘtergere
  7. am ajuns acolo m am minunat de tot ce am vazut amintirile mele nu au legatura cu nici un cos de gunoi nici cu vre-un magazin pur si simpu te poti bucura de natura salbatica cat despre promovare : cine isi doreste sa ajunga acolo sigur reuseste si dac tot ajungeti treceti si pe la mormantul lui Lucian Blaga ca sa fie mandri de voi

    RăspundețiȘtergere
  8. am ajuns acolo m am minunat de tot ce am vazut amintirile mele nu au legatura cu nici un cos de gunoi nici cu vre-un magazin pur si simpu te poti bucura de natura salbatica cat despre promovare : cine isi doreste sa ajunga acolo sigur reuseste si dac tot ajungeti treceti si pe la mormantul lui Lucian Blaga ca sa fie mandri de voi

    RăspundețiȘtergere
  9. Era un poligon militar chiar sub rapa,probabil de aceea nu a fost foarte promovat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Uau! Superb! Cu toată rușinea,nu știam pana acum de acest loc, dar categoric trebuie sa merg sa îl vizitez. Știam de balaurul bondoc, am fost și la muzeu, dar iarăși nu știam că aici a fost descoperit. Mulțumim încă o dată din suflet, Carmen! Zi binecuvântată!

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc mult pentru tot! Minunata descriere. Nu stiam ca exista.

    RăspundețiȘtergere
  12. Magnifico posto ed e proprio insolito

    RăspundețiȘtergere