luni, 30 decembrie 2019

☀️GEŢIA DE LA SUD DE DUNĂRE A ODRIŞILOR ŞI MACEDONENILOR


Așa cum GEȚII nu și-au numit țara niciodată DACIA, aceștia fiind menționați la Marea Neagră NICIODATĂ însoțiți de vreun stat Dacia, fiind o titulatură târzie a COLONIEI ROMANE de la nord de Dunăre, tot așa GEȚII ODRISI nu și-au numit regatul TRACIA.

Toate neamurile de pe ambele maluri ale Dunării erau ginți ale MARELUI NEAM AL GEȚILOR. Geții venind pe filiera organizării societății patriarhale, fiecare ramură, gintă sau trib rupt din nucelul de la Marea Neagră au pornit pe un drum al concurenței pentru supremație teritorială. Dintre aceste ramuri sud-dunărene, trei s-au ridicat peste acel nivel în care istoria le-au păstrat amintirea vie: elenii, odrișii și macedonenii.

Lumea getică s-a remarcat în antichitate prin antagonisme între frații de sânge, precum și prin alianțe temporare între vechi dușmani, interesele personale ale vreunui monarh, obiectivele economice sau strategice primând. În aceeași situație s-a aflat și tribul odrișilor unul dintre triburile getice, care a reușit să se ridice peste celelalte unind o pleiadă de triburi sud-dunărene, și care au întemeiat un regat puternic în sudul Balcanilor.
În paralel însă, macedonenii antici s-au ridicat în timpul lui Filip al II-lea, și au participat la distrugerea centrului politic și religios al geților odriși din apropierea Staroselului de azi din Bulgaria.

Prăștiașii macedoneni erau unități speciale ale lui Filip Macedon și utilizau curele foarte precise cu greutăți de plumb. Sute de astfel de piese de plumb au fost descoperite în zona Starosel, unele dintre ele chiar conțineau inscripții cu nume și ocări. Descoperirile din zonă povestesc în detaliu războiul dintre geții odriși și macedonii lui Filip al II-lea, care i-au invadat de-a lungul cursului râului Marița, au luat cetățile Kabile și Plovdivul de azi, geții odriși retrăgându-se în munții Sredna Gora.

Conform izvoarelor istorice, conducătorul lor a fost nevoit să ceară ajutor în Thesalia, deși geții duceau un război de gherilă neobișnuit pentru vechii elini. Atacau noaptea și creau ambuscade, nu luptau în formație, astfel îl surprindeau întotdeauna pe Filip, tatăl lui Alexandru Macedon. La sfârșitul anului, Filip a câștigat și a distrus complexul getic de la Starosel, dar acest lucru s-a întâmplat după o campanie de 11-12 luni, care a continuat până în iarnă, ceea a făcut ca Filip, conducătorul macedonean, să se îmbolnăvească.

Părerea arheologilor este că tezaurul regatului odriș a fost, de asemenea, situat în reședința recent descoperită, iar Filip al II-lea al Macedoniei, cel mai probabil, A FURAT aurul ținut acolo. După victoria lui Filip centrul de putere al geților odriși s-a mutat în Valea regilor geți, DEȘI ea poartă denumirea de Valea regilor "traci", ABUZIV NUMITĂ ASTFEL DE BULGARI, din apropierea orașului Kazanlâk, unde era capitala lui Seuthes – Seuthopolis, ACEASTA FIIND ÎN REGIUNEA MOESIA, nicidecum în TRACIA.

Poziționarea geților danubieni în Moesia se observă și din harta realizată după descrierile lui Herodot. Moesia, precum se știe, a fost o regiune mereu menționată ca fiind a geților dunăreni.

Arheologii au reușit să scoată la suprafață complexul de la Starosel, distrus de macedoneni. În timpul săpăturilor la movila Chetinjova oamenii de știință au ajuns la rămășițele unui rug antic construit într-un templu pentru a onora zeița Hestia. Specialiștii consideră că folosirea rugului a marcat prima utilizare a templului.

Oamenii de știință (din Heidelberg, Germania) au studiat formele artefactelor și rugul și s-a dovedit că templul de la Starosel a fost construit nu mai devreme de 358-350 î.Hr., un secol mai târziu decât consideră specialiștii bulgari care îl datează de pe vremea regelui Sitalces 431-424 î.Hr. Artefactele marcate pretutindeni în regiune se disting prin simbolul domniei lui Amatok al II-lea, dar și a lui Teres, un labrys, care era un topor cu cap dublu, marcat și pe monede.

A existat un simbol similar și pe podeaua reședinței domnitorului din vârful Muntelui Kozi Gramadi. Amatok al II-lea a fost un vasal al regelui odris Kerseblept, dar un timp el a fost singurul conducător al unei părți a regatului odrișilor.

Ambii acești conducători au condus din palatul din vârful Kozi Gramadi, precum și din alte reședințe similare. Palatul de la Kozi Gramadi a fost bine fortificat și a avut o suprafață de 4500 mp. În această locație se produceau piese de decorațiuni din aur, iar arheologii își pun speranța că ruinele ascund mai multe artefacte. Se spune că nu vechii regi geți stabileau capitale, ci conducătorii bunurilor lor din aceste cetăți.

Templul și centrul conducătorului pentru această regiune a fost construit de regele Amatok al II-lea. Date istorice indică perioada guvernării lui Filip al II-lea al Macedoniei. La acel moment regele Amatok al II-lea a fost conducătorul geților odriși, urmat de fiul său Teres al II-lea. Teres a fost răsturnat de Filip. Așa că, construcția templului a început în timpul domniei acestor doi regi geți. Starosel era de fapt un centru de cult, care includea o serie de monumente ce datează din secolul al IV-lea î.Hr.. Aceste monumente erau legate între ele.

În 2005, în apropierea vârfului Kozi Gramadi în Sredna Gora s-a găsit reședința unui rege, care după ce a fost distrusă în timpul campaniei lui Filip, existența unui centru politic getic în regiune a fost slăbită. Acest lucru este demonstrat și de lucrările recente arheologice din regiune, care este foarte bogată în vestigii. Templul de lângă Starosel a fost numit ”TEMPLUL NEMURITORILOR”, deoarece acest templu oficia ritualuri legate de imortalizarea conducătorului. După moartea sa, un conducător devenea un fel de semi-zeu. Înmormântările se efectuau în alt loc, în morminte-sarcofag cum ar fi unul descoperit chiar lângă templu. Se pot face comparații cu catedralele regilor francezi, unde au fost stabiliți temporar după moartea lor și apoi îngropați în apropiere. Templul de la Starosel a avut diverse funcții și a fost folosit de către dinastia Odrișilor în secolul IV î.Hr..

TEMPLELE GETICE sunt ordonate în model de constelație Ursa Mică. Sanctuarele odrisilor din regiunea Starosel, probabil, au fost comandate în modelul de constelația Ursa Mică. Partea sudică a masivului central Sredna Gora conține o concentrație enormă de situri arheologice, peste 400 și multe temple. Conform arheologilor, templele din regiune au fost conectate printr-un traseu similar cu drumul sacru care ducea la Delphi, aceste locuri sacre nu au fost izolate unul față de celălalt. Complexele au fost construite în apropierea lor pentru nevoile pelerinilor.

Regiunea Starosel a reprezentat, probabil, un complex religios mare, similar cu complexele moderne creștine din mănăstiri, cum ar fi cel de la Muntele Athos. Mii de credincioși au călătorit de-a lungul unui drum sacru spre muntele sacru, drum care a fost înțesat cu clădiri care au oferit cazare și sprijin. Acesta este modul în care a apărut o întreagă regiune sacră, iar numărul de monumente religioase în regiunea Starosel este foarte mare. Ceea ce au descoperit arheologii sunt artefacte legate de credințele geților odriși, pentru viața de după moarte. Deși încă nu avem foarte multe cunoștințe despre traseul sacru, care a ajuns la reședința regelui în apropiere de vârf în Muntele Sredna Gora, arheologii au aflat traseul vechiului DRUM al credincioșilor geți, de-a lungul barajului modern Piasychnik, care continua spre templele din movilele de la Starosel. Un conducător get a fost îngropat și zeificat într-una din ele, în movila Chetinjova.

Arheologii au dovedit că templul de la Chetinjova a fost în mod deliberat îngropat sau acoperit cu pământ. Savanții au ajuns chiar la inima movilei, ceva ce se face foarte rar în Bulgaria. Studiile arheologice descoperă, de obicei, doar arhitectura, scoate la iveală aurul și argintul, dar inima movilei care ascunde secrete și constituie o parte dintr-un loc sacru, este ignorat de regulă.

Cu toate acestea, arheologii au continuat aici săpăturile și acesta este motivul care i-a dus pe cercetători la rugul ridicat în onoarea zeiței Hestia. Specialiștii speculează că Hestia a fost o protectoare a dinastiei regale. Este pentru prima dată când artefactele legate de cultul acestei zeițe sunt descoperite în movile. ZEIŢA HESTIA ori HESTA, al cărei nume semnifică cămin sau casă, a fost O ZEIŢĂ a vetrei şi a focului sacru LA GEȚI.

Trebuie reţinut faptul că Focul Sacru sau Focul Viu nu era altceva decât o imagine a Soarelui ceresc – Marele Zeu. Soarele de andezit de la Sarmizegetuza nu este altceva decât vatra altarului reginei Hestia (Vesta), vatră pe care ardea focul nestins. În ceea ce priveşte Marele Sanctuar circular getic, aflăm că absida centrală avea 34 de stâlpi de lemn dispuşi în formă de potcoavă, iar la mijloc era vatra focului sacru. După Palladio, aflăm că ambele temple ale zeiţei Vesta de la Roma, aveau aceeași formă (de potcoavă). Este bine să se ştie sau să se reţină faptul că, acest cult al zeiţei Hestia în Grecia şi la Roma a fost dus de geți, ÎNAINTE de întemeierea acestui oraş peninsular.

”Marea Zeiţă” a fost descoperită la Trufeşti (Botoşani), alta la Libceva (Caraş-Severin), dar și altele. Acest mare număr de figurine feminine ilustrează, ca în nicio altă parte a Terrei, perioada matriarhatului. Arheologia românească a ajuns la descoperirea unor statuete feminine, care ne încredinţează că, în perioada matriarhatului, societatea strămoşilor geților (proto-geții) era condusă de o femeie, o mare preoteasă ajutată de un sobor feminin. Informaţia oferită de Herodot, că Hestia la scuţi (scyți) a avut alt nume, aparţine unei epoci mai târzii, când cultul ei trecuse de la geți la celelalte popoare prin intermediul "culturii" greceşti. Aceştia (grecii) şi-au însuşit tacit cultura popoarelor mai vechi.

Placa de aur a fost găsită în apropierea satului Merdzhany, zona Kuban din apropierea râului Kuban, în apropiere de orașul de coastă din Anapa, Marea Neagră, aproape de Asovhavet, în timpul săpăturilor ilegale din 1877. Disponibil la Muzeul Hermitage, St Petersburg (inventar nr. Ku 1876 1/9, 10 ). Placa era cel mai probabil atașată unui corn de băut sau rhyton și datată la aprox. 350-300 î.Hr. Punctul de vedere arată de la stânga la dreapta: Arborele – o zeiță sau regină stând pe un scaun cu un vas, craniul unui cal pe un stâlp și un călăreț geto-scytic călare, ținând în mâna dreaptă un rhyton sau o cupă sacră.

Hestia a fost regina strămoşilor geți, iar după moarte a devenit zeiţă a focului. Începând cu perioada patriarhatului, sciţii o adorau sub numele de Tabiti, grecii sub numele getic de Histia sau Hestia, iar romanii o adorau sub numele de Vesta. Cultul ei s-a generalizat în spaţiul euro-afro-asiatic, după ce Hestia a trecut în panteonul Olimpului. Cu toate că Tabiti a fost aparent cea mai importantă divinitate în panteonul scytic, în privința închinării acordată zeităților, Herodot se referă la ”Ares” ca la un zeu unic. El observă că ”nu le este obiceiul […] pentru a face imagini, altare sau temple pentru orice, cu excepția lui Ares.”

Anticii au lăsat lichide magice în piatra templelor ridicate zeităților. O magie de edificare a fost realizată în timpul construcției templului dedicat zeiței Hestia, în acest sens fiind descoperit un vas cultic ritualic de cracare (descompunere, la temperaturi și presiuni înalte), care a conținut, probabil, un fel de fluid încă NECUNOSCUT. Prof. Fol crede că a fost un fluid de sacrificiu care a fost folosit pentru a pătrunde în mama Zeiță, înaintea înhumării, ca să-l mențină pe timpul construcției templului. Însăși construirea templului și a movilei a reprezentat pentru geți procesul de construire a Cosmosului. Din construcția movilei, putem interpreta câte ceva despre credințele aristocrației getice despre lume și univers. Modul de sacrificiu geto-scytic a fost, în opinia lui Herodot, relativ simplu.

Victimele sacrificate au inclus diferite tipuri de animale, deși darul cel mai prestigios a fost considerat a fi calul. Porcul, pe de altă parte, nu a fost niciodată sacrificat și se pare că geto-scyții erau reticenți să păstreze porcine în interiorul pământurile lor. Herodot descrie modul geto-scytic de sacrificiu, după cum urmează: Victima stă cu fața sa anterioară picioarele legate, iar preotul care sacrifica stă în spatele victimei, și trăgând de capătul cablului de el aruncă fiara jos, și victima cade, el face apel la zeul căruia îi sacrifică, și apoi dintr-o dată aruncă un laț în jurul gâtului său, și pune un băț mic în laț, se răsucește și așa se strangulează animalul, fără să fie aprins focul sau de a face vreun descântec victimei sau de a se turna vreo libație peste ea; și atunci când a fost strangulat și jupuit de piele, el continuă să se fiarbă. […] Atunci când carnea este fiartă, sacrificatorul ia o primă jertfă a cărnii și a organelor vitale și le aruncă în fața lui.

În construcția templului vom descoperi 10 coloane (stâlpi) ce însemnau probabil 10 grade în ierarhie. Învățații sunt încă în căutarea unui înțeles asupra simbolismului arhitecturii și a coloraturii locurilor sacre getice. Sunt arheologi care se așteaptă la mai multe surprize pe creasta muntelui. Arheologii au informații cu caracter personal despre sanctuare din roci nestudiate și despre morminte care conțin bijuterii de argint. Regiunea atrage mulți vânători de comori și o mare parte din artefacte sunt deja jefuite. Potrivit lui Hristov, un arheolog bulgar, aceste regiuni getice sunt o sursă majoră de antichități pentru licitații și pentru colecționari. În ultimii ani însă, poliția a blocat parțial eforturile căutătorilor de comori. Creasta muntelui lasă totuși o multitudine de movile nestudiate care ascund secrete și este o chestiune de timp, înainte ca arheologii sau vânătorii de comori să le descopere. Printre marile comori scoase deja, este tezaurul de aur de la Panaghiuriște, care conține peste 1.600 de artefacte și faimosul cap de bronz al lui Seuthes III, regele Regatului Odris, dintre 331- 300 î.Hr., descoperit în anul 2004. Tezaurele au fost evaluate la o sumă de aproximativ 170 de milioane de euro, dintre care doar comoara de la Panaghiuriște valorează 50 de milioane de euro.

În ultimul timp, după o serie de descoperiri arheologice, se tot bate monedă pe existența unor strămoși ”traci” ai bulgarilor, care a fost un trib MONGOLIC SLAVIZAT, și exterminat de Vasile Bulgaroctonul în 1018 d.Hr..
Avem aici de a face cu o CONFUZIE gravă: Tracia este o regiune, ca Dobrogea, de exemplu, nu este un popor. Poporul era GET și pe malul stâng al Dunării, dar și pe malul drept.
Herodot pomenește peste 22 de seminții care populau zona sud-dunăreană (bessi, bisalți, brygi, dalonci, crestoni, crobizi, skyrmiazi, nipsei, odomanți, odryși, trauși, bistoni, ciconi, dersei, edoni, geți, paiți, sapeni, satri), dar printre acestea NU apare nici o seminție tracă. O informație grea pentru marea masă a istoricilor, este că triburile getice s-au stabilit pe un teritoriu vast din sud-estul Europei între secolele IV î.Hr. și III d.Hr, însă pe teritoriul Bulgariei în special au fost descoperite numeroase artefacte de aur.

Toate aceste seminții se trăgeau din neamul Geților Pontici, marea masă a geților, a Massageților și au format nucleul Arian al populației europene și vest asiatice. După expansiunea lor, Geții au populat întreaga Europă, până la Marea Baltică, Atlantic și Asia de Vest, până în India, după cum arată chiar Universitatea din Cambridge (”The Cambridge history of India”, vol. I, p.67-71). Tot aici se menționează că grecii, macedonenii și ilyrii, albanezii de azi, au migrat din Carpați. Nu se face NICIO mențiune despre traci. În ”De originibus populorum Transylvanie”, vol.II, p.323, Ion Budai – Deleanu dă explicație acestui fapt:
”Învățații arată că la grecii antici, trake ar fi însemnat miazănoapte”.
Sunt unii lingviști care susțin că latina s-a format din elina veche astfel rădăcina ”atra” se transferă și în latină, iar ”trake”, a putut fi folosit pentru a delimita zona din nordul elinilor și doar din perspectiva lor. Numai că referința elinilor la locuitorii din nordul lor nu a fost niciodată un endonim folosit de geți pentru a se autodefini. Dacă în latină ”atra” a luat sens de ”negru” prin asociere cu termenul de orientare de la miazănoapte, ori de ”întunecat” acesta nu se preia cu sensul de nordic din perspectiva romanilor, neavând vreun sens pentru ei, ci de NEGRU.

Noi, românii avem VALAHIA cea Neagră, fluviul Istru ce izvorăște din Munții Pădurea Neagră, către Marea Neagră, un voievod Negru Vodă și steaguri cu capete de negrii. Acest sens rămâne valabil numai din perspectivă elină, deoarece doar elinilor populația nordică din această regiune imediată puteau fi ”trake”, iar regiunea în care erau acești nordici, se va denumi în final Tracia. Această titulatură va fi preluată și de romani, transformând-o în colonie, iar populațiile ținutelor din sudul Dunării vor fi numite și împărțite de armatele romane în moesi, traci, ilyri sau mai târziu în colonia Dacia, daci. Acestea sunt denumiri de populații ale imperiului pentru geții subjugați care au fost cuceriți treptat, trib după trib, datorită perseverenței, strategiei și disciplinei militare impuse de Roma. Astfel vom avea ilyri în colonia Iliria, moesi în colonia Moesia, macedoni în colonia Macedonia, traci în colonia Tracia etc.

Tracia inclusă în imperiul Persan 500-479 î.Hr. Chiar după istoricul N.S.Derjavin, în ”Istoria Bulgariei” stă scris că cei care au populat Tracia, și au fost numiți traci, ”…au apărut pe peninsulă în al treilea mileniu î.Hr., de peste Dunăre, de pe pământul lor strămoșesc…, unde ocupau cu aproximație crestele de sud ale Carpaților și tot masivul Semigrad (șapte cetăți) – Ardealul, cu părțile Siretului, Prutului și Nistrului, de unde tracii s-au apropiat de Peninsula Balcanică.”

MACEDONIA și TRACIA în 336 î.Hr.

Deci, cei care au populat Tracia vin din Carpați și fac parte din marea masă a geților, pentru că din acești Geți Carpatici s-au desprins și CELELALTE populații care au devenit mai apoi greci, latini, celți, germani etc.
Trogus Pompeius amintea în sec. I î.Hr. – sec. I d.Hr: ”Chiar și dacii sunt mlădițe ale geților” (ap. abreviatorul Justin, Ed. Nisard, Paris, 1841, C.XXXII, II).
În ”Dictionnaire Grec-Francais” al lui Alexandre, (Paris, Ed. Hachette, 1877, partea a II-a: Vocabulaire de noms historiques, mythologiques et geographiques, A. Pillon), se arată: ”Dacii popor din familia Geților”.
În introducerea la ”Cartea IV” a lui Herodot, tipărită în 1902 și premiată de Academia Română, Dimitrie I. Ghica sta scris: ”…locuitorii Dunării aparțineau marii familii indo-europene numite Geți”, din care Dacii, Tracii și Pelasgii erau numai ramuri.
C.I.Hyginus (64 î.Hr.- 17 d.Hr.) în lucrarea ”Astronomicon libri IV” scrie despre Charnabon, rege al geților din Tracia.
În ”Historia Augusta” (Editura Științifică, 1971, p.503) se menționează: ”(Împăratul Probus) și-a continuat drumul prin Thracia, primind, fie ca prietene, fie ca supuse, toate populațiile getice…”

Macedonia și Tracia în 200 î.Hr.

Robert Sheringham (”De Anglorum Gentis origine disceptatio”, p. 159) spune: ”Astfel chiar Pliniu, Mela, Solinus, îi arată pe geți ca poporul Traciei. Toți tracii ar fi fost un singur popor, adică geții, mărturisește Mela (sec. I d.Hr).”
Flavius Vospicus din sec. III îi numește pe toți tracii popoare getice. Populațiilor din Tracia, Strabon și Herodot, le spun ”seminții”, nu popoare, pentru că toate aceste ”seminții” aparțineau de un singur popor: GEȚII.

Izvoarele antice consemnează limpede faptul că populațiile europene și ale Asiei vestice PROVIN din Carpați. Vasile Pârvan arată limpede în a sa ”Getica” (1982, p.51): ”Cât privește sudul Dunării, până la Haemus, el era de mult getic. Dar geții de aici erau numiți thraci.”
După toate sursele antice, toate semințiile din Tracia vorbeau o singură limbă, și aceasta era limba geților, care au fost numiți de romani "daci", iar mai târziu de germanicii și slavii, ne numesc valahi.
LIMBA GETICĂ (sermo-geticus), pe care azi nu o regăsim nicăieri deoarece din ea se rup limbile moderne, ea este vorbită prin acestea. Nu există niciun studiu serios și elaborat al limbii române care să ateste dacă aceasta este limba de legătură dintre limbile vestice centum, și libile estice satem, deoarece este singura limbă de pe Terra, care poate fi catalogată de slavi, limbă slavică, iar de latini, limbă latină, cu toții greșind deoarece limba română deși franțuzismele adoptate de pașoptiști au apropiat-o prin aceste neologime ale sec. XIX de o limbă care se trage din limba română arhaică. Cu alte cuvinte limba română arhaică este la baza limbilor indo-europene, și nu limba română modernă, de aceea cei care afirmă acest lucru se expun criticilor acide ale dușmanilor anti-români, străini, sau autohtoni deopotrivă.

Geții carpatici după ce se înmulțesc, în timpul mileniul al doilea î.Hr., încep marea roire prin tokharieni (yuezhii), în general numiți ”indo-europeni”, hitiți, armeni, greci, celți, italici, balto-slavi, germanici, din vatra de locuire a Vechii Europe. Avem de a face cu unul din cele mai importante fenomene din istoria mondială. Din marea masă a geților, prin mileniul II î. Hr., datorită sporirii populației până la depășirea capacității de hrănire a leagănului comun, unele grupuri de populații au trebuit să părăsească habitatul comun și să ajungă în spațiile în care au fost individualizate și etnicizate, așa cum le cunoaștem și noi astăzi, de la malurile Atlanticului până în India, Joseph Mansion în a sa ”Pays d’origine des indo-europeens” (Editura Ceuterick, 1911; p.228) menționează:
"Istoria este mută asupra originilor Europei. Se pot urca primele stabiliri ale elenilor în Grecia la cel mult 2000 î.Hr. Italicii APAR MULT MAI TÂRZIU, iar noi putem abia să bănuim la aceste date îndepărtate, existența altor popoare, ca celți, germani, balto-slavi."

Atunci, cine a ”înființat” nucleul uman primordial și multietnic al ”semințiilor” getice în Europa?

Cine se afla pe aceste meleaguri acum peste 7.000 de ani?

RĂSPUNSUL e unul singur: PROTO-GEȚII ARIENI.
Din aceștia se trag europenii și vest asiaticii arieni (mezii și perșii, iranienii de azi).

Surse: Basarabia Literara, bnr.bg, kroraina. com, George V. Grigore, Pr. Dumitru Bălaşa
Adaptare: Carmen Pankau


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu