vineri, 6 decembrie 2019

❄️LA BÂLEA LAC – UNICUL HOTEL DE GHEAȚĂ DIN ROMÂNIA ȘI DIN SUD-ESTUL EUROPEI

🇹🇩Române, cunoaște-ţi, iubește-ţi și respectă-ţi Ţara și Neamul! (Carmen Pankau)

Sus, deasupra norilor am putea spune, în cap de Trasfăgărășan carpatic, la BÂLEA LAC, unde zăpada se ridică greu primăvara de pe brânele înierbate, o idee a încolțit și a prins viață: „HOTELUL DE GHEAȚĂ DE LA BÂLEA LAC”, cel ce se deschide în fiecare an de Crăciun, singurul hotel de gheață din sud – estul Europei. Undeva prin țările nordice mai există un astfel de hotel ce folosește ca materie primă de construcție gheața. Am fost acolo și am privit cu interes camerele create din gheață, ca niște mari igluuri, dar cu specific.

Era în anul 2016 și tematică creatorilor ce au ridicat clădirile complexului hotelier era antichitatea. Fiecare cameră avea decorațiunile sale, deosebite de celelalte. Aveau statui de zeități și simboluri mitologice. Cu o noapte înainte tot hotelul fusese rezervat de către un grup de turiști englezi ce veniseră în România special pentru a-și satisface acestă curiozitate. În bar se serveau băuturi în pahare de gheață, iar mâncarea din farfurii create din același material efemer. Scanele și mesele erau din gheață, până și coloanele ce susțineau acoperișul erau tot din gheață.

S-a construit chiar o biserică din gheață pentru cei ce doreau să se căsătorească într-un univers atât de mirific. Am stat trei zile la filmări acolo; era o reclamă la o bere cu celebrul actor Jean Cloude Van Damme, iar eu eram paznicul Hotelului de gheață, unde dorea să intre personajul principal. Cu gheață în păr și barbă, înfofolit până peste poate, priveam la actorul olandez ce filma doar într-o vestă de blugi primăvăratică, tras în viteză de un grup de câini huski siberieni. În tot acest timp am admirat minunea Hotelului de gheață, aflat în proxima vecinătate. Iniţitorii proiectului afirmă că scopul principal al acestuia este „promovarea potenţialului turistic din MASIVUL FĂGĂRAŞ, crearea şi dezvoltarea unui brand turistic puternic pentru Bâlea Lac”.

Curios, am întrebat dacă există clienți ce justifică existența hotelului: „Avem rezervări atât pentru Crăciun, cât şi pentru Revelion, venite din partea unor turişti din Marea Britanie şi din Germania”, a declarat Lidia Bădilă, PR „Ice Hotel Bâlea Lac”. În fiecare an aici, pe timp de iarnă, în perioada ianuarie – martie, se construiește din blocurile de gheață luate din lacul Bâlea unicul hotel de gheață din România și din Europa de Est.
Începând cu anul 2005, la BÂLEA, în Munții Făgăraș se poate dormi într-un astfel de hotel mai deosebit. Aici, atât materiale de construcție, cât și mobilele și decorațiunile sunt făcute numai din gheață și zăpadă. În funcție de tema abordată în fiecare an, decorațiunile sunt diferite. Astfel, în anul 2014 tema aleasă pentru decorare a fost „Baroc în gheață”, iar în 2015 a fost „Europa”. Lacul Bâlea, cel care furnizează materia primă pentru construirea hotelului de gheață, este un LAC GLACIAR care se găsește la altitudinea de 2034m. Are o suprafață de 4,6 ha și o adâncime maximă de 11,35m.

În apropierea Lacului Bâlea trece șoseaua de mare altitudine, TRANSFĂGĂRĂȘANUL. Pe timp de iarnă șoseaua este acoperită cu un strat de zăpadă care uneori ajunge și până la 2m. Cea mai comodă și mai recomandată cale de a ajunge la Hotelul de gheață este urcarea cu telecabina. Îmbarcarea se face de lângă Hotelul Bâlea Cascadă. Până la Hotel Bâlea Cascadă se poate urca cu mașina și pe timp de iarnă. Drumul este dezăpezit în mod curent. Mai sus de Hotelul Bâlea Cascadă șoseaua Transfăgărășanul este închisă pentru lunile de iarnă. Dacă doriți, puteți să urcați pe jos din zona Bâlea – Cascadă (altitudine 1234m) până la Bâlea – Lac (altitudine 2034m), dar trebuie să luați însă în considerare distanța mare și diferența mare de nivel. Nu se recomandă această variantă decât dacă sunteți alpiniști sau montaniarzi cu experiență.

În zona Bâlea Lac trebuie să știți că pe timp de iarnă vă puteți caza la HOTELUL DE GHEAȚĂ, la Cabana Bâlea – Lac, sau la Cabana Paltinul. Hotelul de Gheață este format dintr-un ansamblu de clădiri de gheață alcătuit din clădirea principală a hotelului, igloo-urile cu camere de cazare și biserica de gheață. Hotelul are o încăpere centrală de unde se poate intra în cele 12 camerele de cazare. În aceeași încăpere centrală veți găsi barul și restaurantul hotelului. Nu trebuie însă să vă faceți grijă pentru temperatura scăzută dacă veți înnopta aici. Administratorii asigură condiții optime de cazare. Deși patul este făcut din gheață, deasupra acestuia sunt poziționate saltele și saci de dormit care asigură o temperatură optimă. Fiecare cameră are un pat dublu, o masă și scaune. Iarna trecută, în 2017, tema Hotelului de gheață a fost muzica. În cele 14 camere, turiştii au regăsit sculptate în gheață, vedete ale muzicii româneşti şi internaţionale, între care Corina Chiriac, Holograf, Freddie Mercury şi membrii trupei Queen, Elvis Presley, Michael Jackson, Prince, ABBA, Madonna, Peter Maffay, BZN şi The Rolling Stones.

Hotelul este vizitat anual de peste 8.000 de turişti. Temperatura medie în Hotelul de Gheaţă este între -2 şi +2 grade Celsius. Toţi cei care vor petrece noaptea în inedita construcţie vor primi ceai cald şi pături groase, astfel încât nu vor simţi atât de tare temperaturile extrem de scăzute de la Bâlea Lac, iar senzațiile și imaginile unice de care vor avea parte le vor închide fiecare în sipetul sufletului său.

Sursa: George V. Grigore
Adaptare și foto: Carmen Pankau





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu