joi, 10 octombrie 2019

DESPRE ORIGINEA RUMÂNEASCĂ A ORAȘULUI ISTANBUL


Din momentul fondării până în prezent, orașul Istanbul (Turcia) a purtat mai multe denumiri, dintre care cele mai cunoscute au fost Bizanț și Constantinopol.
Însă de prin secolul al IX - lea, se mai întâlnește o denumire, utilizată de oamenii simpli și anume cea de Stanbul (atragem atenție, anume Stanbul, fără litera „I”), și care devine oficială abia la începutul secolului al XX - lea.

Se știe că, conform miturilor antice, localitatea Bizanț a fost fondată de BIZANȚ, feciorul lui Zeu și al zeiței Io, care nu era soția acestuia. Zeu, care se temea de răzbunarea soției sale, a prefăcut - o pe Io, care era însărcinată, în vacă, de unde BIZANȚ, ca și toți vitejii, bărbații tineri, de atunci a fost poreclit Boul. În acele timpuri porecla Boul era una de onoare și însemna puternic, conducător ș.a.m.d.
Iar întrucât în acele timpuri oamenii care, în mare parte, erau crescători de vite, își duceau traiul pe lângă stâni, respectiv și așezările acestora încep a fi denumite stâni, de unde apare și stâna Boului, transcrisă în greacă ca Stanbul.

Cuvântul stână cu sens de așezare păstorească de vară, stațiune, tabără, făcând pare din limba primară, limba rumână, s-a întâlnit din cele mai vechi timpuri în limbile sanscrită (sthana) și greacă (stane).

În perioada nouă și contemporană acesta se întâlnește în cuvintele denumiri ale unor orașe (Ardestan, Gulistan, Takestan, Sarvestan ș.a.), ale unor regiuni (Cabulistan, Tabaristan, Zabulistan, Kurdistan ș.a.) și chiar ale unor state ca Afganistan, Kazastan, Pakistan, Uzbekistan, Turkmenistan etc.

Așadar, denumirea orașului Istambul are la temelie două vechi cuvinte rumânești stână și boul.

Sursa: dr. conf. univ. Andrei Groza
Adaptare și foto: Carmen Pankau





Un comentariu:

  1. La greci este o alta varianta --stin poli --la oras--Unde mergi Iorgu --Που πας Γιοργος?- στην πολι. Unde mergi Iorgu? La oras. Stin poli --stanbuli -Stanbul-Istanbul.

    RăspundețiȘtergere