miercuri, 30 octombrie 2019

🌹 FEMEI ROMÂNCE EXTRAORDINARE


FEMEIA, dătătoare de viaţă, stâlpul omenirii. Fără ele nu numai că nu ar exista viaţă, ci fără ele nu ar fi viaţa atât de frumoasă și interesantă. Femeile sunt deschizătoare de drumuri, pioniere care au îmbogăţit și înfrumuseţat Lumea.

Despre unele dintre aceste femei extraordinare am scris deja, despre altele voi mai scrie.
Iată aici o scurtă listă a femeilor românce cu care ne mândrim, care au contribuit la progresul Omenirii.

LUMEA MEDICINEI

🌹 Ana Aslan, "femeia care a învins bătrânețea", pionier al studiului geriatriei și gerontologiei, creatoarea tratamentului-minune Gerovital.


🌹 Maria Cuţarida Crătunescu, prima femeie doctor în medicină din România. 

🌹 Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume.



LUMEA JURIDICĂ

🌹 Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (1867-1935) a fost prima femeie doctor în drept din lume, şi prima femeie româncă avocat din Europa (în Franţa), licențiată în drept la Universitatea Sorbona din Paris (1887). 


🌹 Ella Negruzzi (1876-1949), prima femeie care a devenit avocat în Romania, prima femeie a oratoriei, care era și o feminista ferventă, a fost militantă pentru drepturile și emanciparea femeilor.

LUMEA ȘTIINȚELOR

🌹 Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa.

🌹 Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect DIN LUME.

🌹 Smaranda Gheorghiu, prima româncă exploratoare a Polului Nord, Exploratoare (jurnal de călătorie: O românca spre Polul Nord (1932).

🌹 Ştefania Mărăcineanu, unul dintre marii fizicieni ai României, fiziciană şi chimistă celebră, care a descoperit radioactivitatea artificială şi procedeul de declanşare artificială a ploii. Prima ploaie artificială a fost în Bărăgan, România. Ştefania a creat primul laborator de Radioactivitate din ţară, folosind aparatura cumpărată din banii proprii. Ea a fost primul savant care a identificat fenomenul radioactivităţii artificiale, pentru care Fréderic și Irène Joliot-Curie au obţinut Premiul Nobel (nemeritat!) 

🌹 Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973), sora inginerului Dimitrie Leonida, a împărtășit pasiunea fratelui ei pentru tehnică și a devenit prima femeie inginer din lume.

LUMEA ARTELOR

🌹 Elena Văcărescu, prima femeie a literaturii.

🌹 Maria Rosetti prima femeie ziarist și activist politic din România, ea a fost modelul tabloului România Revoluţionară, al lui Rosenthal

🌹 Hariclea Darcleé, soprana preferată de cei mai mari compozitori ai lumii.

🌹 Elvira Popescu (1894-1993), vedetă a scenei şi ecranului, actriţă de teatru și film, care a făcut carieră în Franţa și a fost distinsă cu ordinul Legiunea de Onoare. Ea a fost supranumită de francezi „Notre Dame de Theatre”.

🌹Soprana Elena Teodorini (1857-1926) a fost prima cântăreaţă din România, care a cântat la Scala di Milano (1880).

🌹 Hariclea Darclee (1860-1939), "privighetoarea Carpaților", una dintre cele mai apreciate soprane ale sfârșitului secolului 19.

🌹 Maria Tănase (1913-1963), Regina cântecului popular românesc.

🌹 Martha Bibesco, prințesa Bibescu, soția prințului George Valentin Bibescu, una dintre primele femei emancipate social și artistic ale secolului 20.

LUMEA AVIAȚIEI 

🌹 Smaranda Brăescu (1897-1948), prima femeie din România care a obținut un brevet de parașutist și a fost campioana mondiala la parașutism în anul 1932, cu recordul de 7233m.

🌹Elena Caragiani-Stoenescu (1887-1929), prima aviatoare din ţară, prima femeie din România care a zburat vreodată (1912), obținând și brevet de pilot.

🌹 Simona Maierean, prima femeie din România care a pilotat un avion supersonic (13 martie 2009).

🌹Sorina Sandu, prima femeie din România care a participat la Raliul enduro Red Bull Romaniacs.

🌹 Marina Stirbei (1912-2001), prinţesa aviaţiei române, aviatoare, fiica prințului George Stirbey, a făcut parte din Escadrila Albă, unitate de avioane sanitare pilotate de femei, România fiind singura țară care dispunea de o asemenea formație în al doilea război mondial.


LUMEA SPORTULUI

🌹 Uca Maria Marinescu, prima femeie din România, care la vârsta de peste 60 de ani, a atins în același an (2001) cei doi Poli ai Pământului, în doua expediţii pe schiuri. 

🌹 Teodora Vid este prima femeie din România, care care a escaladat un vârf de peste 8000m (în anul 2009). 

🌹 Maria Mihaescu, cunoscută sub numele de “Coana Mita Biciclista”, prima femeie din România care a mers pe bicicletă, în pantaloni!

🌹 Nadia Elena Comăneci, gimnasta româncă, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Ea este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur.

🌹 Iolanda Balaș-Soter, atletă, campioană olimpică, care și-a depășit propriul record mondial la săritură în înălţime de 14 ori (!), între anii 1957-1967.

🌹 Lia Manoliu (1932-1998), una dintre cele mai longevive atlete române, cu medalii olimpice, multipl
ă campioană națională și balcanică.

🌹 Gabriela Szabo, de patru ori campioană mondială, atletă mondială și europeană a anului 1999.

🌹 Elisabeta Lipa, declarată în anul 2000 cea mai bună canotoare a secolului.

🌹 Daniela Silivas, gimnasta româncă a egalat la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) recordul Nadiei Comăneci, de a obtine 7 note de 10 într-o singura competiţie.

 Și lista româncelor frumoase și celebre poate continua fără sfârșit…

Femei românce extraordinare, unele dintre ele uitate, femei care ne fac să ne simţim mândri de a fi român.

Le omagiem și ne plecăm cu mult drag, admiraţie și recunoștință în faţa lor. Mulţumim!

Autor: Carmen Pankau






2 comentarii:

  1. Indiferent de situatia economica si politica a tarii, trebuie sa ne mandrim ca suntem romani/romance.

    RăspundețiȘtergere
  2. Femeia este aura cu care Dumnezeu împodobește omul și casa!

    RăspundețiȘtergere