miercuri, 11 septembrie 2019

FAIMOASA NOASTRĂ CUȘMĂ GETICĂ A CUCERIT LUMEA!


Căciula noastră getică a devenit un SIMBOL AL LIBERTĂŢII, “împrumutată” de alţii și folosită (neîntrebat) și în PREZENT ÎN HERALDICA UNOR STATE MODERNE!

Indiscutabil, faimoasa cu
șmă getă (eronat spus „frigiană“ sau „dacică") – simbol al libertății, al eliberării și al formelor de organizare statală republicane, seamănă izbitor cu binecunoscuta „căciulă getică”, așa cum apare în reprezentările de pe Columna lui Traian sau în statuile de "daci" realizate în Antichitate.

Dacă vom căuta informații despre acest simbol, cea mai accesibilă sursă este Wikipedia, unde scrie, negru pe alb, că boneta frigiană „era asociată, în Antichitate, cu câteva popoare (țări) din Europa de Est și Anatolia”, fiind enumerate, acolo, următoarele regiuni: Frigia, Dacia și Balcanii. Balcanii în care cele mai numeroase populații erau cele de neam getic (descendente ale pelasgilor, care populau ȘI teritoriul care astăzi aparține Greciei).

Piesa vestimentară pe care astăzi, în mod eronat, se mai numeste „căciulă frigiană” nu era specifică doar strămoșilor noștri geţi, ci reprezenta un obiect de vestimentație utilizat în toată lumea getică, atât în nordul, cât și în sudul Dunării. Astăzi, bătrânul Istru (Dunărea – n. r. Carmen Pankau). servește drept hotar între popoare diferite. În Antichitate, ambele maluri ale Dunării de Jos erau locuite de către ACELAȘI POPOR: marele NEAM AL GEŢILOR, „cel mai numeros după cel al inzilor”, așa cum arăta Herodot. De altfel, puternicul Burebista era numit “cel dintâi și cel mai mare dintre regii din Tracia”. (Geţia a fost botezată de greci în Tracia – n. r. Carmen Pankau).

Cu
șma getică este un obiect vestimentar care a reprezentat și reprezintă un simbol utilizat, ca element de heraldică și simbolistică oficială, de către state ca: Franța, SUA, Portugalia, Brazilia, Argentina, Cuba, Nicaragua și altele.
În reprezentările antice, apar purtând pe cap „bonete frigiene” sau mai bine zis „căciuli getice” faimoși eroi ai Troiei precum Paris și Enea (și ei de origine getă - n. r. Carmen Pankau), dar și vitezele AMAZOANE (tot gete), care au stăpânit în teritoriile de la nordul Mării Negre.

Una dintre cele mai neobișnuite reprezentări ale unor personaje purtătoare de „bonetă getică” a fost realizată în Italia secolului VI; acolo, apar „cei trei magi de la Răsărit” care, după cum arată tradiția și Noul Testament, s-au prezentat cu daruri înaintea pruncului Iisus.
Este vorba despre un mozaic aflat în bazilica Sant’ Apollinare Nuovo din Ravenna, al cărei ctitor a fost regele Teodoric cel Mare, care a domnit peste ostrogoți (geţi – n. r. Carmen Pankau).

Oare de ce i-a reprezentat artistul din vechime pe cei trei magi înveșmântați într-un mod atât de asemănător cu portul strămoșilor noștri geţi?

În reprezentările grecești din vechime, personajele cărora li se atribuia o neîndoielnică origine getică, precum zeița BENDIS sau ORFEU, purtau, deseori, bonete “frigiene”, deci getice.

Potrivit istoricilor greci, arată Wikipedia, strămoșii frigienilor nu au trăit dintotdeauna în Anatolia (teritoriu inclus în actuala Turcie), ci provin din Europa, din Balcani. Atunci când trăiau în Balcani, frigienii purtau numele de brigi, după cum au arătat Herodot și Strabon. Frigienii erau un popor de origine getă iar bonetă "frigiană", ce apare inclusiv pe stemele unor state moderne, este identică cu binecunoscuta căciulă "dacică"… sau getică!

Iată cum cu
șma noastră getică a fost “preluată”, de… mulţi!
Ea a devenit un SIMBOL AL LIBERTĂŢII, și este folosită, neîntrebat, și ÎN PREZENT, ÎN HERALDICA UNOR STATE MODERNE!

Să mai spună cineva că nu suntem „Buricul Pământului”!

Sursa: Tomi Tohaneanu, wikipedia. org
Adaptare și foto: Carmen Pankau





Cei trei Magi de la Rasarit – mozaic realizat în secolul VI d.Hr., aflat la bazilica Sant’Apollinare Nuovo din Ravenna, Italia






Moneda-argentiniana-sec.-XIX


Decebal



Paris, războinicul GET din Troia


Sigiliul armatei SUA


Sigiliul Senatului SUA


Stema Argentinei






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu