joi, 8 august 2019

☀️GEŢII AVEAU MAI MULTE ETNONIME, DENUMIRI, ÎN FUNCȚIE DE TERITORIILE PE CARE LE OCUPAU


GEŢIA, MAREA FAMILIE, TERRA GETARUM

🔹DIONISIE PERIEGETUL (138 d.H.) scrie:
„În ceea ce urmează voi scrie despre cea mai mare ţară, care se întinde din Asia Mică până în Iberia şi din nordul Africii până în Scandia, ţara imensă a dacilor.”

🔹ROBERT SHERINGHAM, De Anglorum Gentis origine disceptatio, p. 159, spune:

„Astfel chiar Pliniu, Mela, Solinus, îi arată pe geți ca poporul Traciei. Toți tracii ar fi fost un singur popor, adică geții, mărturisește Mela (sec. I d.Hr.). Despre vitejia, puterea și victoriile geților, nu este nevoie să înșiram multe vorbe. Este bine cunoscut, de la toți erudiții, că geții au fost cei care au supus aproape întreaga lume. Noi, anglii de azi, nu ştiu de ce ni se spune acum goţi, când noi suntem de fapt geţi de la Marea Neagră, iar strămoşii noştri, geto-dacii, ei fură cei care denumiră continentele aşa cum se numesc ele azi, Europa, Africa, Asia şi tot ei inventară tipurile de scriere şi de alfabet.”

GEŢII aveau mai multe etnonime, în funcție de teritoriile pe care le ocupau, însă indiferent cum îi denumeau străinii pe Strămoșii noştri:

DACI, GEŢI, MISI, BESI, GETULI, TYRA-GEȚII, TISSA-GEȚII, AR-GEȚII, INDI-GEȚII, ILER-GEȚII, MYS-GEȚII, MATYGEȚII, SAMO-GEȚII, ANDI-GEȚII, AN-GEȚII, SAR-GEȚII, MYR-GEȚII, MASSA-GEȚII, GEATS, JATS, DJED (Egipt), YUEHZII( China), etc.,

ei erau cu toţii GEŢI.

Slăvit fie în veci numele lor!

☀️NIASCHARIAN! – Să renaștem!

Carmen Pankau








4 comentarii: