luni, 5 august 2019

🇷🇴️ MADE IN ROMÂNIA - ROMÂNI CELEBRI, ROMÂNI CARE AU CONTRIBUIT LA PROGRESUL OMENIRII 🌹 ANA ASLAN


Vizionari, mult înaintea timpului lor, aceşti români de geniu şi-au aşezat numele între legende, în panteonul de aur al umanității. Cu perseverență, ei şi-au demonstrat ideile revoluționare în ştiință şi artă şi au lăsat urmaşilor o moştenire neprețuită. Nici nu avem la îndemână destule superlative pentru realizările lor, pentru importanța acestora în istoria civilizației sau pentru a ne exprima gratitudinea. Se spune că familiile burgheze, dar nu neapărat, de oameni educați, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, au generat o elită, şcolită în străinătate, care si-a demonstrat valoarea încă din primii ani ai secolului următor. Apartenența lor la națiunea română ne face să fim mândri. Despre unii s-a scris mai mult, despre alții mult mai puțin, de aceea vom începe cu cei din urmă. Sunt români care au făcut istorie.

🌹ANA ASLAN (1897-1988)

Ana Aslan a rămas în istorie ca femeia care a învins bătrâneţea. Cercetătoarea a descoperit vitamina H3 şi a creat creme miraculoase anti-îmbătrânire folosite astăzi în zeci de ţări. În spatele medicului geriatru a stat O MARE PERSONALITATE. Femeia elegantă care muncea 12 ore pe zi şi-a sacrificat viaţa personală pentru profesie şi crezul său.

"Nu se moare de bătrâneţe, ci de boală" a fost crezul în slujba căruia Ana Aslan şi-a pus toată viaţa şi pe care l-a demonstrat prin propria ei experienţă de viaţă.
 
Cel mai celebru medic GERIATRU ROMÂN a inventat primul medicament capabil să întâzie procesul de îmbătrânire. Pentru invenţia sa a fost supranumită ”Femeia care a învins bătrâneţea”.

Ea a creat Gerovitalul H3, produs biotrofic de origine românească şi a înfiinţat PRIMUL INSTITUT dedicat luptei contra bătrâneţii şi bolilor vârstei a treia. A muncit 12 ore pe zi, a renunţat la viaţa personală şi a nu a regretat nicio secundă sacrificiul.

„Eu nu trăiesc în trecut. Eu în general trăiesc în prezent şi viitor. Nu mă gândesc la trecut, nici măcar nu îmi amintesc de trecut. Cred că altă trăsătură care m-a ajutat este aceea că nu regret nimic. Aşa am fost în viaţă şi aşa sunt acum. Nu regret nimic, nici lupta pe care am avut-o, nici că sunt singură, nimic! Da, eu aşa sunt!” , aşa se descria Ana Aslan .


GREVA FOAMEI PENTRU MEDICINĂ 


Cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei şi ai lui Margarit Aslan, Ana s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila. Provenit dintr-o familie cu valente intelectuale, tatăl ei îşi risipeşte averea din cauza inabilităţii în afaceri şi a patimii pentru jocul de cărţi. Mama, mai tânără cu 20 de ani decât soţul, este o bucovineancă frumoasă, cu educaţie aleasă.

Viitoarea cercetătoare urmează cursurile colegiului Romaşcanu din Brăila. La vârsta de 13 ani îşi pierde tatăl. Familia Aslan părăseşte oraşul natal şi se mută la Bucureşti. În 1915, Ana absolvă Şcoala Centrală din Capitală. La vârsta de 16 ani, visează să ajungă pilot şi chiar zboară cu un mic aparat, tip
Bristol-Coandă. 


Când s-a decis să devină medic şi şi-a anunţat mama că vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină, mama ei s-a opus. Mama ei, Sofia Aslan, considera că medicina nu este o meserie potrivită pentru o femeie. Ca să-şi înduplece mama, Ana a intrat în greva foamei. În cele din urmă se decide să devină medic şi se înscrie la Facultatea de Medicină.

În timpul primului război mondial, îngrijeşte soldaţii în spitalele militare din spatele frontului de la Iaşi. După întoarcerea la Bucureşti, în anul 1919, lucrează alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai târziu, absolvă Facultatea de Medicină. Este numită preparator la clinica II din Bucureşti, condusă de profesorul D. Danielopolu, care o îndrumă şi în alcătuirea tezei de doctorat.

Urmează o activitate didactică şi spitalicească la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, Clinica Medicală din TIMIŞOARA, Spitalul CFR.

Din 1949, devine şeful Secţiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureşti. Acesta este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Ea experimentează procaina în afecţiunile reumatice, în cazul unui student ţintuit la pat din cauza unei crize de artroză. Continuă cercetările într-un azil de bătrâni şi evidenţiază importanţa novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Obţine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Române.


HĂRŢUITĂ DE COMUNIŞTI 


Se spune că invenţiile Anei Aslan au adus venituri de 17 milioane de dolari ţării, în vremea lui Ceauşescu. În ciuda meritelor ei, comuniştii nu au plăcut-o. Aversiunea i-a venit din partea Elenei Ceauşescu care era deranjată de popularitatea celebrului medic.
„Când ajungi să faci mai mult decât ceilalţi într-un domeniu orecare eşti întodeauna suspectat. Ţi se cer din ce în ce mai multe probe că ai avut dreptate”, povestea Ana Aslan.

FAIMA INTERNAŢIONALĂ


În anul 1952, este înfiinţat primul Institut de Geriatrie din lume, condus de Ana Aslan. În acelaşi an, Ana Aslan a primit PREMIUL INTERNATIONAL si MEDALIA "Leon Bernard", distincţie acordată de ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII pentru contributia adusă la dezvoltarea gerontologiei şi geriatriei.

Aceasta a fost PRIMA INSTITUŢIE DIN LUME dedicată cercetării geriatrice.


Împreună cu farmacista Elena Polovrageanu, în 1972, elaborează Gerovital H3, medicament ce acţionează asupra mecanismelor comune ale bolilor degenerative specifice vârstei a treia. Produsul este primit cu entuziasm de către specialiştii DIN ÎNTREAGA LUME. Ministerul Sănătăţii omologhează medicamentul sub formă de drajeuri, crema terapeutică şi loţiune capilară.

În 1974, Ana este aleasă membru al Academiei Române. Creează conceptul de "profilaxie a îmbătrânirii" şi se preocupă de bătrânii abandonaţi de familie.

Ana Aslan refuză să perceapă taxe de cămin de la aceşti năpăstuiţi ai sorţii, îndrăzneală ce o costă 1.500.000 de lei, bani ce îi sunt imputaţi de către ORGANELE DE PARTID. După şapte (7) ani de hărţuieli în justiţie, taxa este achitată. Dar achitarea vine tardiv, înainte cu cinci luni de a intra pentru totdeauna în legendă. 


Dreptatea se face mult prea târziu, în condiţiile în care rezultatele cercetărilor ei ADUSESERĂ venituri de 17.000.000 de dolari, anual, STATULUI.
În schimb, ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII i-a oferit Premiul "Leon Bernard" pentru MEDICINĂ SOCIALĂ.

În anul 1976, cercetătoarea primeşte BREVETUL DE INVENTATOR pentru Aslavital, produs eficace în terapia sistemului nervos şi a aparatului cardiovascular. Opt ani mai târziu, este omologat ASLAVITALUL PENTRU COPII, care dă rezultate în tratarea deficientelor nervoase.

În 1980 cercetătoare a inventat, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, produsul geriatric Aslavital. Produsul a fost brevetat în 1980.


Succesele sale în profilaxia şi terapia bătrâneţii au avut un MARE IMPACT ASUPRA LUMII MEDICALE şi a opiniei publice internaţionale.

La clinica Anei Aslan au ajuns cele mai mari personalităţi ale vremii. ÎN ISTORIA MEDICINEI ROMÂNEŞTI niciun alt medic nu a fost atât de solicitat de oameni importanţi, de la regi, şefi de stat, scriitori celebri, vedete. 
 
Printre pacienţii doamnei Aslan s-au numărat celebrităţi, cum ar fi:
Ymma Sumak, Somerset Maugham, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Pablo Neruda, dna ltzack Shamir. Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Mareşalul de Gaulle, Lilian Gish, Mareşalul Tito, Miguel Asturias, Regele Arabiei Saudite, Generalul Franco, și mulţi alţii.

🌹🌹🌹Ana Aslan se stinge din viaţă la 19 mai 1988, lucidă până în ultima clipă, după o luptă acerbă cu o boală necruţătoare. Se spune că s-a înălţat la cer în ziua înălţării Domnului, ca o bună creştină ce era. Din trusa ei de medic nu lipsea niciodată o miniatură a Sfintei Fecioare.

Elena Ceauşescu - temutul cabinet 2, la acea vreme - refuză să-i îndeplinească ultimele dorinţe: înmormântarea cu preot, alături de mama şi fratele său, în cripta Kalindero-Danielopolu. 


Pe Internet, la adresa GERO Vital Web Site, este lansată - în LIMBA PORTUGHEZĂ - o cu totul altă variantă a sfârşitului savantei. 

SURSE ÎNVĂLUITE ÎN MISTER afirmă că ar fi murit în CIRCUMSTANŢE SUSPECTE şi că unii istorici confirmă că a fost asasinată de Securitate. Se precizează că nu s-au făcut niciodată investigaţii în acest sens.

 

=> ANA ASLAN, Profesor titular la clinica medicala din TIMISOARA (1945-1949),
=> Şef de sectie la Institutul de Endocrinologie, din Bucuresti (1949-1958)
=> Director al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie din Bucuresti-1958
=> Membru al Academiei de Stiinte din NEW YORK
=> Membru al UNIUNII MONDIALE DE MEDICINA PROFILACTICA si igiena sociala
=> Membru de onoare al Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative
=> Membru in Consiliul de Conducere al ASOCIATIEI INTERNATIONALE DE GERONTOLOGIE
=> Membru al Societatii Nationale de Gerontologie din CHILE
=> Preşedinta a Societatii Romane de Gerontologie.

Faima internaţională, onorurile şi nenumăratele distincţii care i-au fost acordate, numărul şi rangul pacienţilor din sfera politică, ştiinţifică şi artistică din întreaga lume o includ pe ANA ASLAN în constelaţia celor mai importante PERSONALITĂŢI MONDIALE care au "MIŞCAT" Universul.

Surse: Elisabeth Bouleanu, farmec.ro
Adaptare și foto: Carmen Pankau















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu