joi, 13 iunie 2019

💢INSCRIPŢIE MISTERIOASĂ DESCOPERITĂ DE UN ALPINIST PE O STÂNCĂ ÎN MUNŢII ŢARCU (JUD. CARAŞ-SEVERIN)


Pe stâncile munților noștri stau semne și însemne încă nedescoperite și nedescifrate ce ascund taine ale instoriei noastre milenare. Astfel, alpinistul Cornel Galescu a descoperit în această toamnă (2017), în Munţii Ţarcu (jud. Caraş-Severin), o inscripţie cu multe semne ciudate, pe o stâncă. Galescu a fotografiat-o şi a prezentat-o specialiştilor de la Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş, iar aceştia au mers la locul descoperiri și au făcut un mulaj, pe care l-au trimis colegilor lor de la Cluj şi unui profesor american, specializat în astfel de descoperiri, urmând ca în primavară să cerceteze întreaga zonă, spre a căuta și alte însemne strămoșești.
„Până acum, am străbătut de-a lung şi de-a latul Munţii Ţarcu şi Muntele Mic. Mi s-a părut miraculos pentru că ştiam, de foarte mult timp, că toată această zonă este încărcată de însemne ale trecutului, ZONA GUGU (a „guganilor”);
Vârful Gugu, în masivul Godeanu (God – e – Anul, sau „Dumnezeu este Timpul” – „Dumnezeu vine la sfârșitul timpului, al Anului cel Mare”); gugla, glugă, kukla, păpușă, d. ngr. kúkla, păpușă,lat. cuculla, glugă;ung.rut. gluga, germ. gugel. V. cuculion, cucă, gugĭ., ca „învălitoare de postav” care se pune peste pălărie ori peste căciulă când plouă sau ninge, numită și gugi sau capișon.
Piramidă de coceni (strujeni), de nuiele ș.a., numită în Muntenia și ciucă și cuclă – n.a.) – legendele din jurul său, Peştera lui Zamolxe, Vârful Mătania (aici muntele ca zeu suprem, ca zonă a salvării neamului omenesc;
 „mătania”, ca înclinare până la pământ făcută de credincioși în semn de venerație și de pocăință; pecăciune adâncă în semn de respect; temenea, ploconeală, dar și șirag de mărgele de os, de lemn etc. pe care călugării sau credincioșii mireni numără rugăciunile rostite; mănăstire în care a fost călugărită o persoană și de care aceasta depinde din punct de vedere religios (vezi „metánie”din sl. Metanija), dar toate acestea nu sunt decât supoziţii. Cred că toate aceste lucruri pot fi benefice unui turism zonal, pentru că am văzut că, în alte locuri, dezvoltarea turistică este legată uneori de nişte lucruri banale, cum ar fi o peşteră, o inscripţie, care stârnesc interes şi se pot transforma în branduri turistice”,a spus alpinistul Cornel Galescu, cel care a găsit inscripţia. Adrian Ardeţ, directorul Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş spune că inscripţia este una străveche şi este deosebit de importantă. Acesta ne-a declarat că din primăvara viitoare în întrega zonă va fi făcută o cercetare temeincă.
 „E foarte importantă pentru că până acum nu au mai fost descoperite asemenea semne în Munţii Banatului. E pentru prima dată când semnalăm aşa ceva la noi în judeţ. Anul viitor vom face o cercetare sistematică. Avem un colectiv format deja, împreună cu Universitatea din Cluj şi cu un profesor american, Jeremy Hutton, care vine, în luna aprilie, în România, special pentru acest lucru. El este specializat în aceste limbi vechi şi mai puţin cunoscute şi ne-a dat şi primele indicii despre inscripţie, care pare a fi una funerară şi ar data din secolul I î.Hr”, 
afirmă Adrian Ardeţ, directorul muzeului cărăşean, care spune că, momentan, zona exactă unde se află inscripția nu va fi făcută publică pentru a o feri de vânătorii de artefacte. Ardeţ se aşteptă ca după demararea lucrărilor, în zonă să fie descoperite mult mai multe elemente din perioada respectivă. „Jeremy Hutton, care cunoaşte aceste limbi vechi spune că în mod sigur e o zonă sacră în care ar fi mai multe sacrificii. Nu ştiu şi nici nu vreau să spun foarte multe acum. Noi am încercat să o ţinem ferită cât am putut pentru că nu vrem până nu putem să protejăm zona, ca turiştii să o invadeze şi să distrugă totul. De aceea nici nu am dat indici clare asupra zonei unde se află”, a declarat Ardeţ.
După cum se știe, geţii carpatini au stat „agățați” de munți. Este normal ca și MESAJELE lor milenare să se afle scrise pe stâncile acestora. O atenție mai mare acordată acestor zone declarate ca sacre va conduce la noi descoperiri importante pentru adevarata noastră istorie. 

Sursa: George V. Grigore
Adaptare: Carmen Pankau





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu