miercuri, 12 iunie 2019

LUCRARI LA SANTIERUL ÎN CONSTRUCTIE AL CHIPULUI LUI DECEBAL DE PE CAZANELE DUNARII





Alpiniști pe șantierul în construcție al Chipului lui Decebal de pe Cazanele Dunarii cca.1996.Cel din plan apropiat ține în mână o rangă, o unealtă des folosită pentru realizarea colosului de piatră

Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curățarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor. Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare.

Legătura cu pontonul a fost asigurată prin două stații de emisie-recepție. De la baza stâncii până la schelă, alpiniștii-sculptori trebuiau să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 7:30 la 13:30 și de la 13:30 până la 19:30. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. O operațiune la fel de grea și riscantă a fost cea de manevrare a schelelor.

Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpiniști au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile.

Câteva dimensiuni fizionomice ale chipului:

Lungimea ochilor: 4,3 metri
Lungimea nasului: 7 metri
Lățimea nasului: 4 metri.


Sursa: Istorie în culori
Adaptare: Carmen Pankau




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu